След повече от 5 месеца Франция обвини Абдеслам за парижките атентати 27.04 | 21:04

В затвора терористът ще бъде охраняван от група специално обучени надзиратели

От iNews.bg

Пет месеца и половина след серията атентати, които заляха Париж в кръв на 13 ноември 2015 г. вечерта, основният заподозрян като организатор на терористичните нападения Салах Абдеслам получи обвинения от прокуратурата. Те са за убийства и за тероризъм. Това е съобщил адвокатът му Франк Бертон. По-рано днес той беше екстрадиран от Белгия във Франция.

Веднага след пристигането си на френска територия Абдеслам е бил поставен под стража в самостоятелна килия. Тя се намира в смятания за най-голям затвор в Западна Европа "Флери Мерожис”, който се намира на 30 км от Париж, съобщава ТАСС. Терористът ще бъде държан в ареста при изключителни мерки за сигурност, съобщава правосъдният министър на Франция Жан-Жак Юрвоаз. Той ще бъде охраняван от специален отряд, включващ опитни надзиратели, преминали през специално обучение за работа с пределно опасни хора.

Според разследващите органи във Франция Салах Абдеслам играе ключовата роля по подготовката и осъществяването на атентатите от 13 ноември. По време на терористичните нападения той също се е намирал в Париж. Има сведения и че е бил сред терористите, които е трябвало да се самовзривят, но в последния момент поради някаква причина се е отказал.

Водещи