След урагана мъките в Тексас нямат край, завод бълва отрови до Хюстън (ВИДЕО) 31.08 | 18:34

Наводненията доведоха до авария и взривове, очакват се още, предупредиха компанията и властите

От iNews.bg

Изпаренията от химическия завод в Тексас са невероятно опасни. Това предупреди Федералната агенция за управление на извънредни ситуации (FEMA) в САЩ, предаде АФП, цитирана от БГНЕС .

"Да, облакът с изпарения е невероятно опасен по всякакъв начин", отговори на журналистически въпрос ръководителят на агенцията Брок Лонг.

Две експлозии са избухнали в химическия завод край Хюстън, щата Тексас, съобщиха от компанията собственик "Arkema Inc".

"В около 14:00 часа местно време бяхме информирани от Центъра за спешни операции на окръг Харис за две експлозии и черен дим от завода на "Arkema Inc" в Кросби, Тексас", се казва в изявлението.

По-рано днес компанията съобщи, че взрив в обекта е почти неминуем, тъй като заради наводненията в щата ключова охладителна система на завода не работи. Като предпазна мярка беше евакуирана зоната от 3 км около завода за органични пероксиди.

Производството му има широк набор от употреба, включително при производството на пластмаси, лекарства и строителни материали, но става изключително леснозапалимо, ако не се охлади при правилните температури.

В своето изявление от компанията посочиха, че тежките наводнения в района са причина да не работи основният източник на захранване в завода, както и два други допълнителни източника.

"Органичните пероксиди са изключително леснозапалими и както се разбрахме с властите, най-добрият начин за действие е да оставим огъня сам да изгори", заявиха от "Arkema Inc".

"Искаме местните жители да бъдат наясно, че продукцията се съхранява на няколко места в обекта и заплахата от вторични експлозии остава", посочиха още от компанията.

От там призовават гражданите да не влизат в периметъра на евакуираната зона, освен ако нямат разрешение от властите.

Град Кросби се намира на около 40 км от Хюстън.

Междувременно стана ясно, че жертвите на незапомнените наводнения в Тексас вече са 37. Органите на реда проверяват къща по къща в града в търсене на още загинали. Стотици хиляди хора останаха без подслон заради природното бедствие.

Водещи

Най-четени