Следващият президент на Франция ще е Франсоа Фийон? 28.11 | 10:37

Експремиерът отстрани Саркози и Жупе на първичните избори на традиционната десница, догодина се изправя срещу националистката Мари Льо Пен

От iNews.bg

Най-вероятно следващият президент на Франция ще е от традиционната десница и ще се казва Франсоа Фийон. Бившият премиер на страната по време на мандата на президента Саркози излезе победител на първичните избори на дясноцентристката опозиция. То е категоричният фаворит в предстоящата същинска президентска надпревара. Това показва публикуваното късно вчера социологическо изследване на "Харис интерактив” (Harris Interactive), предаде ТАСС.

Според това изследване на първия тур Фийон може да разчита на победа с резултат 26% от гласовете. Лидерката на Националния фронт Марин Льо Пен е потенциално на втора позиция с 24%. След нея е бившият министър на икономиката Емонюел Макрон, за когото днес са готови да гласуват 14% от избирателите. Не изостава много лидерът на крайнолевите Жан Люк Меланшон, за него са се обявили 13%.

1813218

Засега неизвестно е името на кандидата от управляващите социалисти. Президентът Франсоа Оланд засега не е обявил официално плановете си за предстоящата кампания. Ако той реши да се кандидатира, сега има 9% подкрепа. На същото равнище на подкрепа може да разчита и премиерът Манюел Валс.

За втория тур на изборите социолозите предричат убедителна победа за Фийон. Ако съперничка му стане Льо Пен, кандидатът на дясноцентристите ще заеме първо място с голяма преднина. Той би получил 67% срещу 33% за лидерката на "Национален фронт”.

Първият тур на изборите за президент на Франция е на 23 април 2017 г., а вторият е на 7 май.

Консерваторът Франсоа Фийон – десният кандидат с радикална програма за либерализиране на икономиката във Франция и твърд десен подход към обществения дневен ред, спечели със смазваща победа първичните избори на десницата. Той получи около 68% подкрепа от над 4,5 милиона души, участвали в изборите на десницата, който привлякоха не само десни избиратели във Франция.

Фийон приветства "в името на френските ценности” победата си на изборите на десницата, които "разбиха всички написани предварително сценарии”.

Бившият премиер по времето на президента Никола Саркози, който ще представя десницата на президентските избори, благодари на избирателите, които са "разпознали в победата френските ценности, към които са привързани: (…) левицата е провалът, крайната десница е фалитът”, каза той.

С левицата, която е на власт и е разбита, този 62-годишен мъж, който е привърженик на шокова икономическа терапия, може да се изправи на втория тур при президентските избори през май срещу кандидатката на крайната десница Марин льо Пен. Въпреки, че победата на американския популист Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ дава крила на Марин льо Пен, последните сондажи показват, че тя би загубила президентската надпревара във Франция.

1813279

На първия тур миналата неделя Фийон, който е любител на автомобилните състезания, изхвърли от пистата бившия си "патрон” Никола Саркози. Сега Саркози му демонстрира подкрепа.

Консерватор по проблемите на обществото, защитаващ семейните ценности, този католик, който никога не е крил своето възхищение към Маргарет Тачър - британската "желязна лейди”, Фийон иска по-малко държавна намеса във Франция.

Кметът на Бордо Ален Жупе поздрави в неделя вечерта Франсоа Фийон за "голямата му победа” в първичните избори на френската десница и му засвидетелства подкрепата си за същинските президентски избори през май 2017 година. Жупе остана с твърде ниска подкрепа на втория тур.

Фийон смаза 71-годишния ветеран Ален Жупе, който в по-умерен тон пледираше за "дълбоки реформи”, но "без бруталност” дефинирайки идентитета на Франция в "разнообразието”. Ален Жупе се показа по-малко нападателен между двата тура, отхвърляйки "бруталната” програма на своя съперник заради обещанието му за съкрати около половин милион държавни служители за пет години.

Въпреки усилията да поляризира вота на "разочарованите от оландизма” (по името на президента социалист Франсоа Оланд, бел.ред.) и да се представи като големия обединител на Франция, той не успя да обърне мощния поток.

Фийон, който "не се извинява” за десните си ценности, обвини от своя страна Ален Жупе, че "не иска истински да промени нещата”. Неговият (на Фийон) радикален проект получи масова подкрепа.

Според политолога Жан Ив Камю, програмата му все пак трябва да "се промени съвсем малко, за да бъде по-обединяваща, по-малко разцепваща, именно в социално-икономически аспект”.

Левицата във Франция не изглежда в боен ред. Първични избори в левицата са планирани за януари, но тя остава зависима от решението на президента Франсоа Оланд дали ще се кандидатира за втори мандат.

Оланд е на дъното на непопулярността в сондажите, не е харесван и сред партийните редици.

В интервю за "Журнал дю диманш” премиерът Манюел Валс не изключи, за първи път, да се изправи като кандидат срещу президента, за да "прекъсне механичността”, която според него води левицата към загуба, посочва АФП.

 

Водещи