Следователи все по-близо до разплитането на мистерията около изчезналия MH370 30.07 | 21:09

Преди няколко часа във водата беше намерен и куфар в много лошо състояние

От Мариета Цветкова

Мистерията около изчезналия малйзийски самолет започва да се разплита. Предполага се, че вчера е намерена част от него. Вчера на брега на френския остров Реюнион в Индийския океан беше открит фрагмент от крилото на голям авиолайнер. Според американски експерти, които са се запознали с елемента само от снимки, е напълно възможно той да принадлежи на изгубедния Boeing 777.  

Заместник министъра на Австралия Уорън Тръс, сподели, че намирането намирането на останки от самолета, на хиляди километри от претърсваната област, е меко казано изумителна. Но не може веднага да се стига да заключението, че намереното е принадлежало на изчезналия полет.

"Твърде рано е да правим заключения. Но това определено може да изиграе голяма роля в разкриването на случилото се с MH370.", сподели господин Тръс. 

Преди няколко часа беше намерен и куфар в много лошо състояние, а малайзийският премиер заяви, че е много вероятно отломките да са именно от полет МH370.

Куфарът е бил намерен в блатиста местност, близо до мястото, където вчера беше открита отломка от крило на самолет. Засега се знае само, че куфарът е затворен и в много лошо състояние. Предполага се, че е прекарал дълго време в солената морска вода. На мястото продължават да пристигат френски, малайзийски и австралийски полицаи и експерти. 

1545468

Министърът на Малайзия Наджиб Разак каза пред медийте, че отломките ще бъдат изпратени до най-близкия офис на френското бюро по авиационна безопасност, познато още като BEA. "Имали сме много фалшиви тревоги, за съжаление на семействата, които са изгубили обичани от тях хора. Моля се да разрешим случая възможно най-скоро, за да могат опечалените да немерят отговорите, които търсят. Аз единствено мога да обещая на семействата, че няма да се откажем."

Обектът, който бе намерен, по официални данни е част от самолетното крило, дълъг 2,7м и широк 0,91м. Крилото бе намерено от работници, почистващи плажа на острова, който е на хиляди км от западна Австралия,където бяха открити първите останки. Представителите на Австралия казват, че търсенето в участъка ще продължи, и че е възможно океанските течения да са отнесли отломките в посока Реюнион. Френското министерство на правосъдието и властите на Реюнион казаха в общо изявление, че на този етап останките са "неопределени" и няма направени хипотези. Министър Тръс каза, че номерът написан на отломката BB670, не е сериен или регистрационен номер, но може да е свързан с поддръжката на въздушните сили, което може да помогне при идентифицирането.

Полет 370 изчезна на 8 март 2014 по маршрут Пекин – Куала Лумпур. Неочаквано полетът започнал да се движи извън определения маршрут, летял на югозапад, с часове преди да му свърши горивото и да се разбие в южната част на Индийския океан. Пилотът спрял комуникацията с въздушните сили 40 минути след излитането. 

Джейсън Мидълтън, директор на авиационното училище към университета New South Wales в Австралия, казва: "Според вида на щетите по намерените части, би могло да се разбере как тази част се е отделила от самолета. Усукването на структурата и техническия поглед на това как точно е станало разделянето ще каже колко силен е бил удара."

Джо Хатли, говорител на австралийското бюро по безопасност на транспорта, се опита да не дава напразни надежди на опечалените семейства: "Имаме много сигнали за отломки. Този е по.обнадеждаващ, всяко парченце информация е важно, но не искам да дамам напарзни надежди на семействата, защото ситуацията е достатъчно трудна за тях".

Чанг Хуи, телекомуникационен инженер в Пекин, чиято майка бе на полет 370, казва, че всички роднини на загиналите следят с повишено внимания, всяка нова информация появила се в медийното пространство.

"Често се сблъскваме с репортери, които дават грешна или непотвърдена информация. След повече от година сърцата ни са разбити и след вчерашните новини, много членове на тези семейства бяха развълнувани.", добави той. По-голямата част от пътниците са били от Китай, затова китайското министерство на външните работи следи подробно появилата се информация.

Междувременно Пол Кенеди, директор на Fugro Survey, отдел към холандската компания, която бе наета от Австралия да ръководи разследването на мистерията.

"Няма промяна на обсега, в който търсим. Трябва да бъдем търпеливи и да се надяваме на най-доброто.", каза Кенеди, който от месеци претърсва океанското дъно.

 

 

 

Водещи

Най-четени