Словакия започва процеса по предаване на изтребителите си МиГ-29 на Украйна 12.02 | 14:40

Страната чака Киев да направи официално искане

От iNews

Словакия започва процеса по предаване на изтребителите си МИГ-29 на Украйна. Страната чака Киев да направи официално искане. Премиерът и министърът на отбраната обясниха на пресконференция в Братислава, че няма вариант Словакия да предостави изтребителите без компенсация от съюзниците. Страната вече е получила зенитни ракети и танкове от Германия и 80 милиона евро от Европейския съюз за изпратената в Украйна бойна техника, съобщава НОА.

По различни данни Словакия може да изпрати в Украйна между 11 и 14 изтребителя МиГ-29. На пресконференцията не беше посочена бройка. Медиите пишат, че е спорно от юридическа гледна точка дали правителството може да вземе такова решение или трябва вот в парламента.

"Ние получаваме пари за това. Без компенсация от Европейския съюз би означавало да предадем бойната техника, без да получим нищо. А ние искаме както да помогнем на Украйна, така и да получим компенсация", каза премиерът на страната Едуард Хегер.

"Ние просто не можем да използваме тези машини повече. Нямаме резервни части за Миг-29. Защо да не ги дадем и да получим компенсация за това?", допълни министърът на отбраната Ярослав Над.

Водещи

Най-четени