Словения към бежанците: „Вървете си!“ 19.10 | 12:24

Австрия спира да приема мигранти, не казва докога

От iNews.bg

Словения не иска мигрантите на своя територия. Това стана ясно тази нощ на границата с Хърватия. След като словенските власти издигнаха ограда около граничния пункт и железопътната линия, на браздата се събраха близо 2000 бежанци, повечето пристигнали с влак от Сърбия. Те са се опитали да заобиколят официалния пункт, но пристигналите на място гранични войски са ги насочили към ГКПП-то. Около 3:30 ч. полицай от словенските специални части, подкрепен от около 300 негови колеги и полицейски кучета, се е обърнал с мегафон към мигрантите с думите "It's not your land, go back" (Това не е вашата земя. Вървете си!"), предаде БГНЕС, цитирайки чуждестранни агенции.

Очаква се по-късно днес в хърватското градче Чаковац до границата със Словения да пристигнат още около 2100 бежанци. Най-вероятно както и дошлите по-рано ще откажат настаняване на хърватска територия и ще поискат да продължат пътя си през Словения към Австрия и Германия.

Междувременно стана ясно, че Австрия вече също не може да приема повече мигранти. Министърът на вътрешните работи на страната Йохана Микл Лайтнер е информирала словенския си колега Весна Гйеркеш Жнидар, че Австрия не може да приеме повече бежанци. Поради това Виена не може се съгласи с политиката на Словения и Хърватия да изпращат нови групи мигранти. Лайтнер е отбелязала още, че Австрия спира да приема бежанци, но не е уточнила за какъв период ще важи тази мярка.

Водещи

Най-четени