Словенците решават окончателно кой ще им е президент 12.11 | 10:07

Досегашният държавен глава е почти сигурно, че ще спечели втори мандат

От iNews.bg

Днес словенците гласуват на втори тур на изборите за президент, а фаворит е левоцентристът и досегашен държавен глава Борут Пахор. Ниска избирателна активност е единственият риск пред преизбирането на Пахор, предаде БГНЕС. С 47,10% от гласовете 54-годишният бившият премиер социалдемократ излезе далеч напред пред останалите 8 кандидати и днес ще се изправи срещу 39-годишния бивш комик Мариан Шарец, който получи 24,93 на сто от гласовете след кампания, насочена срещу елита. "Избирателната активност ще бъде решаваща”, прецени в днешния си брой местният вестник "Дневник” като не изключва лоша изненада за фаворита в случай на пълна демобилизация на избирателите.

През последните 5 години участието на избори е под 50 на сто. Правото си на глас трябва да упражнят около 1,7 млн. словенци. Първите резултатите ще станат известни след затварянето на избирателните секции в 19:00 ч. местно време.

Наречен по време на първия си мандат "Инстаграм президент”, Пахор си създаде образ на съвременен и близък до гражданите държавен глава, заради което коментаторите и политическите му противници го определят като "популист”. По време на кампанията той измина над 700 км пеша и посети около 280 селища в страната с 2 млн. население, която е бивша югорепублика, станала член на ЕС през 2004.

Досегашният президент може да се похвали с повече от 40 000 последователи в "Инстаграм”, където често публикува свои снимки. Практика, критикувана от предшественика му Милан Кучан – първият държавен глава на независима Словения, който го обвинява, че "профанизира” тази длъжност. "Мисля, че успях да вляза в контакт с възможно най-много хора”, изтъква Пахор.

Той е подкрепен от социалдемократическата партия – формация, на която беше ръководител и която от 2014 е член на коалицията на премиера центрист Мирослав Церар. Назначен за премиер през 2008, Пахор трябваше да напусне поста през 2011 в условията на дълбока икономическа криза. Днес Словения има един от най-динамичните ръстове на икономиката в ЕС и се очаква през 2018 ръстът да е 4 на сто. Борут Пахор успя да се завърне впечатляващо като президент през 2012, като на балотажа събра 67,2% от гласовете и победи дотогавашния държавен глава Данило Тюрк.

Водещи