Случи се: Янукович клекна! 21.02 | 13:18

Украинският президент готов на предсрочни избори, готов и да върне конституцията от 2004 година

От Антония Михайлова

Президентът на Украйна Виктор Янукович обяви, че инициира връщането на конституцията от 2004 година с преразпределяне на пълномощията в полза на парламентарна република.

"Обявявам крачките, които трябва да се направят, за да се възстанови спокойствието и да се избегнат следващи жертви. Заявявам, че инициирам президентски избори. Инициирам също връщането към Конституцията от 2004 година с преразпределяне на пълномощията в полза на парламентарна република. Призовавам към началото на процедура за формиране на правителство на национално доверие. Като Президент на Украйна и пред Господ Бог в името на запазване на държавата, в името на съхранението на живота на хората, в името на мира и спокойствието на нашата земя", заяви Янукович, цитиран от РИА Новости.

Именно за предсрочни президентски избори и връщане към конституцията от 2004 година настоява опозицията. Преговорите на тази тема продължават от четвъртък. Те се провеждат с участието на Виктор Янукович, лидерите на опозицията, представители на Русия и ЕС. Споразумение за решаване на кризата в страната ще бъде подписано, както се очаква, още днес.

Сега и въвеждането на санкции срещу Украйна, които се обсъждаха вчера в Евросъюза, остават под въпрос. Ставаше дума за замразяване на активи и забрана за издаване на визи на украинци, отговорни за насилието в страната. Както пояснил пред РИА Новости външният министър на Литва Линан Линкявичюс, "теоретично, ако утре страните се разберат и всички бъдат удовлетворени, то няма да има смисъл да се въвеждат тези санкции".

"Електорално поле за Янукович сега не е най-благоприятното"

Предсрочни избори могат да доведат до изостряне на ситуацията в страната, тъй като противоборстващите страни в случай на загуба ще обявят тяхната нелегитимност, смята зам.-председателят на международния комитeт на Съвета на федерациите Андрей Климов. Той отбелязал, че лидерите на опозицията, "които ходят около Майдан, а още повече – около европейските посолства", щом изборите бъдат обявени, може да станат яростни противници.

"И Юлия Тимошенко... Ако тя по някакви причини напусне затворническата килия и се окаже сред възможните кандидати, това ще бъде доста ярка избирателна кампания", заявил той. Климов не изключил, че може да се появят нови кандидати, които са настроени доста радикално, има и комунисти, които също имат свой електорат. Участие в изборите могат да вземат и политици, които са настроени за разумна интеграция с Русия, което за Украйна е "птица в ръцете" за разлика от ЕС, която се явява "жерав в небето". Сенаторът посочил, че предстоящата изборна надпревара ще премине в тежки икономически условия, а резултатът от изборите е неясен, "това е голямо казино".

Какво ще се промени с връщането на конституцията от 2004 г.?

Връщането към конституцията от 2004 година ще означава преразпределяне на пълномощията на властта в полза на премиера и Върховната Рада. Сега президентът предлага кандидатурата на премиера за утвърждаване от Радата и без съгласуване с нея назначава и уволнява с укази всички министри и ръководители на областни администрации.

Кандидатурата на министър на правосъдието се съгласува от председателя с Радата, но държавният глава може да го уволни без одобрение на парламента. В съответствие с конституцията от 2004 година кандидатурата за премиер се предлага на президента от парламентарното мнозинство и той е задължен да я внесе за утвърждаване от Радата.

Радата утвърждава също кандидатурите на министри по предложение на премиера. Кандидатурите на ръководителите на Министерството на отбраната, на вътрешните работи и Службата за сигурност също се утвърждават от Радата, но по предложение на президента. Президентът внася в Радата кандидатурата на министър на правосъдието, но може да го уволни само със съгласието на Радата. Губернаторите се назначават от президента, но с предложение на премиера.

Информацията е актуализирана в 14:08 часа.

1200024

Водещи

Най-четени