Смъртоносен взрив спря най-голямата рафинерия във Венецуела 25.08 | 17:49

Най-малко 24 души загинаха, а 50 са ранени при експлозията. Предприятието спира за два дни

От Диана Цветкова

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия във Венецуела причини смъртта на най-малко 24-ма души. Това съобщава BBC като се позовава на официални данни.

Поне 50 души са ранени при взрива, който избухна на разсъмване в петролната рафинерия край град Амуай в Западна Венецуела. Сред жертвите е десетгодишно дете, съобщава Reuters.

Производството в рафинерията ще бъде прекратено в следващите поне два дни.

Експлозията наруши не само инфраструктурата в предприятието, но са разрушени и близки сгради, съобщи губернаторът на щата Фалкон Стела Луго. По думите ѝ няма опасност от избухване на нови взривове.

Министърът на енергетиката на Венецуела Рафаел Рамирес съобщи, че взривът е причинен от изтичане на газ.

"Газът е избухнал, подпалвайки поне два резервоара и други съоръжения в рафинерията", уточни той. На мястото са струпани военни, които са отцепили района и помагат на разследващите в оценяването на щетите.

Рамирес увери, цитиран от Associated Press, че страната има достатъчно резерви, за да гарантира продължаването на износа и задоволяването на вътрешните нужди от гориво.

Рафинерията, която е една от най-големите в света, произвежда 645 000 барела дневно. Неин оператор е държавната петролна компания PDVSA.

Анализатори коментират, че рафинериите във Венецуела, която е най-големият производител на петрол в Южна Америка, страдат от редица проблеми, включително прекъсвания на захранването и различни инциденти.

Водещи