Смъртта на Гагарин вече не е секретна 08.04 | 13:49

До този момент публично достояние станаха 200 документа

От Елена Коцева

Заместник-директорът на "Роскосмос" Виталий Давидов обясни, че до този момент документите, касаещи смъртта на Юрий Гагарин, са били държани с гриф "секретно" по чисто бюрократични причини.

В момента секретните материали се разсекретяват с решение на специална комисия. Комисията бе сформирана във връзка с годишнината от първия полет на човек около земята.

Една част обаче от документите се намират в "Роскосмос", но други са в учреждения, където не е възможно да бъдат разсекретени, пише Lenta.ru.

До този момент публично достояние станаха 200 документи, 75 от тях вече бяха публикувани в различни юбилейни издания.

"Документи, които ние съзнателно бихме запазили секретни за полета на Гагарин, документи със сведения, които не е желателно да станат обществено достояниe, на този етап няма", заяви заместник-ръководителят на Федералната космическа агенция.

Най-голям интерес предизвикват документите, свързани с последния, трагичен полет на Юрий Гагарин.

Според тях най-вероятната причина за смъртта на Гагарин е "рязка маневра, довела до отклоняване на полета от траекторията му едновременно с рязко усложняване на метеорологичната обстановка".

Разсекретените документи потвърждават поддържаната версия от официалните власти в продължение на близо 50 години.

Самолетът МиГ- 15УТИ, на борда на който се намираха Юрий Гагарин и вторият летец Владимир Серегин, се разби на 27 март 1968 година край град Киржач.

Водещи

Най-четени