Снайперистите в Киев били наети от опозицията 05.03 | 21:30

Тази информация изтече от разговор между Катрин Аштън и естонския външен министър

От Мая Александрова

Снайперистите в Киев, които застреляха десетки простестиращи и милиционери, били наети от опозицията в Украйна. Тази информация разтърси света след изтекъл в интернет телефонен разговор между началника на ЕС за външната политика Катрин Аштън и министъра на външните работи на Естония Урмас Пает, съобщава Russia Today. Засега обаче автентичността на записа не може да бъде потвърдена.

"В момента е все по-ясно, че зад снайперистите не стои Янукович. Бил е някой от новата коалиция", казва Пает по време на разговора.

"Мисля, че трябва да се разследва", отговаря от своя страна Аштън.

Разговорът се е състоял, посещението на Урмас Пает в Киев на 25 февруари, след пика на сблъсъци между протестиращите проевропейци и силите за сигурност в украинската столица.

В записа Пает обяснява, че в хода на срещите си е говорил с активистката Олга Боигомолец, която разказала, че всички доказателства сочат, че хората, които са били убити и от двете страни - милиционери и хората от улиците, са били убити от снайперистите.

В записът Катрин Аштън реагира на информацията като казва: "Ами, да ... това е , това е ужасно!".
Пает коментира, че Боигомолец като лекар забелязала, че на всички жертви и ранени, раните са еднакви – от един и същи тип куршуми.

Естонското външно министерство потвърди наличието за разговор за случващото се в Украйна между Урмас Пает и Катрин Аштън.

Пает обаче отказа да коментира публикувания, като посочи, че не се е запознал със съдържанието на записа.

"Публикуването на този разговор не е случайно”, заяви той.

Има информация, че файлът е качен в интернет от служители на службата за сигурност на Украйна, верни на сваления президент Виктор Янукович, които са прихванали телефоните Пает и Аштън.

Припомняме, че миналия месец близо 100 души бяха убити, а други около 1000 ранени по време на сблъсъците между милицията и протестиращите на Майдана в Киев.

Водещи

Най-четени