Снежни бури парализираха Румъния и Хърватия 29.01 | 21:07

Снежната атака властва в Румъния и по адриатическото крайбрежие на Хърватия

От Теодора Кокаланова

Снежни бури сковаха Румъния, като затвориха училища и причиниха проблеми на пътния и железопътния транспорт. Необичайни снегове паднаха и по централното адриатическо крайбрежие на Хърватия, съобщи AP.

В Румъния Националната служба по метеорология обяви най-високата степен на предупреждение - червен код, заради обилни снеговалежи и снежни виелици. В столицата Букурещ действа оранжев код за повишено внимание.

Всички училища и детски градини са затворени, над 160 влака са били анулирани заради снега. ЖП линиите в Южна и Източна Румъния са блокирани, предадоха румънските медии.

Всички пътища в черноморския окръг Констанца също остават непроходими заради влошаване на метеорологичните условия. Около 5000 души са без електричество, след като силните ветрове прекъснаха енергоснабдяването в южната част на страната, допълва БТА.

Румънската асоциация на международните пътни превозвачи оповести, че загубите за цялата национална икономика може да превишат 300 милиона евро в резултат на блокирания пътен транспорт.

Сняг-чудо падна и в централната част на адриатическото крайбрежие на Хърватия, което е необичайно за този район със средиземноморски климат. Снеговете и ледът в крайбрежния град Шибеник принудиха властите да затворят училищата.

Румънските медии гръмнаха. Поводът бе 33-годишна жена, която роди 3,5-килограмовото си момченце във влак в Североизточна Румъния. В асистент на раждането се превърнал кондуктора, който прерязал пъпната връв. След това майката и бебето били транспортирани до най-близката болница.

Водещи

Най-четени