Сноудън вече може да напусне "Шереметиево" 24.07 | 17:27

Руските власти досега отказват коментар

От Елица Елефтерова

Руската държавна информационна агенция заяви, че на Едуард Сноудън са издадени документи днес, които му позволяват да напусне летището на Москва, на което той престоя в продължение на повече от месец, съобщава CBS.

Руски служител, пожелал анонимност, заяви пред Ройтерс, че Сноудън, който е издирван от САЩ за изтичането на информация за правителствени програми на американските разузнавателни служби, се очаква да се срещне с неговия адвокат на летище "Шереметиево" по-късно днес, след подаване на молба за временно убежище в Русия.

Руските власти досега отказат коментар.

Ако информацията е вярна, то това ще сложи край на дългата сага за Сноудън, за когото се смята, че е живял в транзитната зона на летището в Москва от 23 юни, след като пристигна там от Хонконг.

Под китайска закрила Сноудън оповести подробности за масивните програми за наблюдение, провеждани от Агенцията за национална сигурност, за които Сноуден е работил.

Сноудън е поискал политическо убежище в десетки страни, след като за него е било невъзможно да получи справедлив процес в САЩ, след изтичането на чувствителната информация, свързана с разузнаването. 

Друга причина за решението му е, че се страхува, че ще бъде жертва на сурово досъдебно наказание подобно на Брадли Манинг, който разгласи хиляди класифицирани документи на Пентагона и Държавния департамент преди няколко години и ги предостави на WikiLeaks. САЩ вече обвини в шпионаж Сноудън заради изнесените данни.

Водещи

Най-четени