Сноудън призова британците да искат оставка на Камерън 08.04 | 20:11

Британският премиер призна за акции от офшорна фирма на баща си

От iNews.bg

Бившият служител на американските тайни служби Едуард Сноудън добави допълнителен натиск върху британския премиер Дейвид Камерън, чието име изплува в скандала с "Панамските документи". Сноудън призова британците да поискат оставката на Камерън, който със закъснение призна, че се е възползвал от офшорния инвестиционен фонд на покойния си баща, пише британският в. "Индипендънт", цитиран от БГНЕС.

Премиерът каза пред телевизия ITV, че през януари 2010 г. е продал дела си от 5000 акции от фонда "Блеърмор" за около 30 000 паунда. Това е станало четири месеца преди встъпването му в длъжност като министър-председател на страната.

Сноудън, който в момента се намира в Русия, съобщи в социалната мрежа "Туитър", че "следващите 24 часа могат да променят Великобритания" и че от британската общественост дали Камерън ще подаде оставка.

Бившият служител на американските служби посочи още, че в Исландия, където премиерът Сигмундур Давид Гунлаугсон подаде оставка заради "Панамските документи", 10% от всички гласоподаватели са излезли на улиците в следващите 24 часа и то при положение, че името на техния лидер е било свързано с по-малки по мащаб разкрития.

 

Сноудън бе критикувал и изказванията от тази седмица, че финансовите въпроси на Камерън са негова лична работа. Премиерът също така беше критикуван заради заявлението си, че не може да посочи всеки източник на парите в наследството от баща му в размер на 300 000 паунда.  

Водещи