Солунският кмет с остри критики към противниците на името „Македония“ 01.02 | 17:32

Обиждайки нашите съседи, ще изгубим достойнството си пред НАТО и ЕС, казва Янис Бутарис

От iNews.bg

Солунският кмет се изказа остро срещу противниците на идеята Атина и Скопие да се разберат за името на Македония. "Вместо да помогнем на нашия съсед, ние ги обиждаме с думи като цигани от Скопие", каза градоначалникът Янис Бутарис, предаде БГНЕС.

Той предупреди и че по този начин гърците няма да спечелят имидж пред света. "Ние ще загубим много неща. Ще загубим достойнството си в НАТО и ЕС. Не помагаме на нашия съсед, който се лута като малко дете в търсене на своята идентичност. А, всъщност ние какво правим? Ние ги псуваме и ги наричаме цигани от Скопие. На какво прилича това нещо", ядосва се Бутарис пред местните медии.

Според него "преговорите се водят от правителството /в Атина – бел.ред./ и никой няма право, включително и той да казва как да се водят тези преговори". Бутарис отново подчерта, че е необходимо да се реши спора за името. "Моята позиция по този въпрос е да се приеме наименование съгласно решенията от срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 година. Второ, трябва да се изпълняват изискванията от Временното споразумение - там ясно е написано отказ от всякакви иредентистки прояви. Всичко това да се изпълни в две фази. През първата да се постигне споразумение за името, а във втората - в период от 3 или 5 години да се изпълнят задълженията от временното споразумение. Не е лесно да промениш учебниците. В продължение на 100 години те се наричаха македонци", каза още кметът на Солун.

Водещи

Най-четени