Сомалия е най-нестабилната държава в света 21.06 | 09:37

Това сочи ежегодната класация на Failed States Index

От Петя Михайлова

За най-нестабилната страна в света е призната Сомалийската република, сочи ежегодната класация на Failed States Index, цитирана от lenta.ru

Сомалия заема челното място на най-нестабилните държави четвърта година подред. Второто място е за ЧАД, а на третото се нарежда Судан. В сравнение с класацията от 2010 г. тройката най-нестабилни държави не се е променила.

България е класирана на 130 място, като според индекса 47 държави в света са по-стабилни от нашата. България е определена като "умерено" стабилна. Миналата година България е била класирана на 126 място, т.е. през тази година сме задминали 4 държави по стабилност.      

Авторите на класацията отбелязват, че най-значителни промени в рейтинга си е показала Грузия. От 37-мо място миналата година, тази страната е отишла на 47-мо, което се обяснява с държавните реформи, мерките за стабилност, обезпечаване сигурността на гражданите и прозрачност на работата на органите на властта.

Последна в класацията, на 177-мо място, е Финландия. През миналата година позицията на най-стабилна държава заемаше Норвегия. САЩ, както и през миналата година, остават на 158-мо място.

Русия се нарежда на 82-ра позиция, след като е отстъпила с две места сравнено с миналата година.

Класацията Failed States Index се изготвя ежегодно от организацията Fund for Peace, съвместно със списание Foreign Policy. За първи път класацията беше публикувана през 2005 г. Тогава тя се оглавяваше от Кот Д'Ивоар.

Водещи

Най-четени