Сорос персона нон грата в Латвия? 09.09 | 13:03

Организациите на милиардера да бъдат забранени за „антидържавна дейност” -пропаганда на приема на бежанци, настоява влиятелен латвийски политик

От iNews.bg

Айвар Лембергс – кмет на град Вентспилс и един от най-влиятелните латвийски политици, предложи американският милиардер Джордж Сорос да не бъде допускан в страната, а организациите му да бъдат забранени за "антидържавна дейност” – пропаганда на приема на бежанци.

Според Лембергс, в интернет се е появила информация, че Сорос е похарчил стотици хиляди евро за популяризиране на идеята да се приемат бежанци. "Сорос финансира пропагандата за приемане на бежанци. В Латвия той разполага с организациите Delna и Providus. Винаги съм казвал, че те са напълно противодържавни организации.

Пропагандата за прием на бежанци, която накрая ще доведе до социални и икономически проблеми и заплаха за сигурността – това са противодържавни действия”, каза Лембергс пред журналисти.

"Вярвам, че в Латвия трябва да бъде забранена възможността да се използват пари на Сорос, да се забранят организации, които участват в подобни кампании, защото това застрашава националната сигурност. Джордж Сорос трябва да бъде обявен в Латвия извън закона, трябва да му бъде забранено да влиза в страната, както забраниха на руските певци. Той трябва да бъде приравнен към руските певци”, добави политикът.

Айварс Лембергс е един от най-богатите хора в Латвия. Той е влиятелен член на партията "Съюз на зелените и селяните”, която ръководи правителството на страната.

Водещи