Сорос предсказва Трета световна война между САЩ и Китай с Русия 22.05 | 17:55

САЩ трябва да направят „голяма отстъпка“ спрямо Китай, като дадат възможност на юана да стане част от валутната кошница на МВФ, смята американският финансист

От Галина Александрова

Известният американски финансист Джорд Сорос не изключва възможността за нова световна война, заради конфликта между Китай и САЩ. Такава ситуация е възможна, ако Китай преориентира икономиката си за вътрешни нужди, а не за експорт. Освен това, китайските управляващи ще имат нужда от външен конфликт, за да задържат властта.

"Ако се случи сблъсък между Китай и военните съюзници на САЩ, като Япония, не би било преувеличено да се каже, че ще се окажем на прага на трета световна война", смята Сорос, цитиран от Market Watch.

Джордж Сорос отбелязва, че САЩ трябва да направят "голяма отстъпка" спрямо Китай, като дадат възможност на юана да стане част от валутната кошница на Международния валутен фонд (МВФ). Така обаче юанът ще се превърне в сериозен конкурент на долара, пише Market Watch. От своя страна Китай трябва да съгласува със САЩ преобразуванията в икономиката.

Сорос подчертава, че страните ще постигнат трудно споразумение, въпреки че алтернативата е "много неприятна". При липса на разбиране от страна на САЩ, Китай ще създаде политически и военен съюз с Русия и тогава заплахата от нова световна война ще е реална.

Водещи

Най-четени