София и Варшава ще се борят за запазване на европрограмите след 2020 г. 18.02 | 14:15

Радев поиска от Дуда да работят за газопровод, който да свърже България с Полша

От iNews.bg

Развитието на отделните държави и региони в Европейския съюз както и свързващата ги инфраструктура не е равномерно и това налага да бъде оказана допълнителна подкрепа за реализацията на проектите за транспортна и енергийна свързаност в Централна и Източна Европа. Това беше общата позиция на президентите на България и Полша Румен Радев и Анджей Дуда, които проведоха двустранна среща днес в Мюнхен. Двамата държавни глави бяха категорични, че по-добрата свързаност в Източна Европа ще насърчи търговския обмен в региона, ще осигури по-висок икономически растеж и ще бъде от полза за целия Европейски съюз.

Българският президент прие поканата на своя полски колега да представлява страната ни на втората среща в рамките на инициативата "Три морета", инициирана от Хърватия и Полша, която ще се проведе в полския град Вроцлав. На срещата се очаква да бъдат подписани и първите споразумения за усъвършенстване на регионалната енергийна и транспортна инфраструктура.

Запазването на Кохезионната политика към България след 2020 г., като фактор за икономически растеж и сближаване с по-развитите държави в ЕС е от изключително значение, заяви на срещата президентът Радев. Българският държавен глава получи уверение от президента Дуда, че Република Полша разбира значението на запазването на Кохезионната политика за Република България и подкрепя българската позиция.

И Румен Радев, и Анджей Дуда посочиха, че енергийната диверсификация  е от ключово значение за Източна Европа, която ще увеличи сигурността в доставките на енергийни ресурси и ще доведе до намаляване на техните цени. Държавите от региона ще продължат и усилията си за разширяване на енергийните мрежи по коридора "Север-Юг", които ще позволят алтернативни доставки за всички страни от Източна Европа. В Република Полша вече е изградено пристанище за доставки на втечнен газ, което предстои да бъде разширено и с допълнителен терминал за синьо гориво от Норвегия. България има своя действащ интерконектор за пренос на природен газ от Румъния и президентът Радев призова за изграждането на енергийната инфраструктура, която да свърже България и Полша.

Двамата президенти отбелязаха позитивната тенденция в икономическия обмен и туризма, като през 2016 г. стокообменът надхвърля 1.3 млрд. евро., а България е била посетена от 300 000 полски туристи. Полският държавен глава подчерта пред президента Радев, че очаква този брой да нарасне и през 2017 година страната ни да бъде посетена от половин милион полски граждани.

По време на срещата българският държавен глава оцени високо двустранното сътрудничество в сферата на отбраната и изрази желание за неговото задълбочаване.

В рамките на Мюнхенската конференция президентът Румен Радев проведе срещи и с Върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността  Федерика Могерини, както и с европейския комисар Йоханес Хан, по време на които бяха обсъдени актуални проблеми на миграционната криза и отражението и върху България.

Държавният глава обсъди с президента на Естония Керсти Калюлайд сътрудничеството на двете държави в рамките на техните председателства на Съвета на Европейския съюз, както и положителния опит на Естония при  въвеждането на електронно управление.

По време на форума президентът Румен Радев се срещна и със своя азербайджански колега президента Илхам Алиев, който отправи покана към българския държавен глава да направи официално посещение в Азербайджан.

В Мюнхен президентът Радев беше поканен и на работна среща по актуални въпроси на сигурността, в която взеха участие американски сенатори, висши военни на САЩ и представители на деловите среди. Форумът бе председателстван от бившия военен министър на САЩ Уилям Коен и командващият Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа ген. Къртис Скапароти.

Водещи

Най-четени