Софтуер възстановява архивите на ЩАЗИ 03.10 | 13:07

За последните 16 години ръчно са били възстановени 1 млн. страници

От Петя Михайлова

Компютърна система, способна да възстанови документи на тайните служби на бившата Германска демократическа република (ГДР) ЩАЗИ, унищожени след падането на Берлинската стена, ще заработи в Германия до няколко месеца.

Това съобщава Lenta.ru, като цитира изданието The Local.

С помощта на специално оборудване и програмата Германската федерална агенция за архивите на ЩАЗИ се надява да възстанови документи, унищожени след 1989 г. На разположение на ведомството са 15 000 чувала с накъсани на парчета документи.

През последните 16 години с възстановяването на документите се е занимавал екип от 12 специалисти. За това време те са възстановили около 1 млн. страници. Според директора на службата тестовете на компютърната система, която значително ще ускори работата по възстановяването, ще започнат в началото на 2012г.

На първо време ще бъдат възстановени документите на 20-ти отдел на ЩАЗИ, който се е занимавал с въпросите на борбата с политическата опозиция в ГДР, както и документите, касаещи задграничните операции на спецслужбата.

Унищожаването на документите на ЩАЗИ започва при падането на Берлинската стена през ноември 1989 г. Тогава германските комунистически власти се опитват да заличат трупаните повече от 40 години тайни - доноси, доклади на информатори, протоколи от разпити, отчети на шпиони от техните мисии в чужбина. Затрупани от лавината от документи, машините за унищожаване на документи бързо излизат извън строя и служителите на министерството на държавната сигурност седмици наред трябва да късат на ръка тайните досиета.

Натъпкани в чували, тези накъсани хартии после е трябвало да бъдат изгорени или да бъдат превърнати в пулп за тоалетна хартия. Но гражданските комитети бързо нахлуват в офисите на тайната полиция из страната и така спасяват 15 500 чувала с разкъсани документи.

Водещи

Най-четени