Социалистите спечелиха парламентарните избори във Франция 18.06 | 12:59

Оланд призова избирателите да му дадат народните представители, от които има нужда

От Вероника Стойновска

Партията спечели мнозинство в парламента и това ще даде мандат на президента Франсоа Оланд да постави на дневен ред данъчната си политика за справяне с дълговата криза на еврозоната.

Социалистите получиха 314 места или абсолютно мнозинство в 577-членният френски парламент. Това означава, че няма да има нужда от подкрепата на "Зелените" или крайнолевите, според официалните резултати.

Крайнодесният Национален фронт се завръща в парламента за първи път от 1998 година насам, след като спечели две места в южната част на страната. Това стана факт, въпреки че лидерът на партията Марин льо Пен оттегли собствената си кандидатура за място.

Оланд, който победи консерватора Никола Сиркози на президентските избори през май, призова избирателите да му дадат "народните представители, чрез чиято помощ ще изведе Франция от кризата на еврозоната, растящата безработица и нерешителната икономика".

Отвъд обещанието на Оланд за създаването на допълнителни работни места и високи данъци, правителството ще трябва да премине към непопулярни мерки, за да понижи бюджетния дефицит под 3% от БВП, след като не се очаква подобрение на икономическото положение в Европа, коментира още AFP.

Водещи

Най-четени