Спад на новите случаи на COVID-19 отчита СЗО 25.08 | 19:34

С 5% по-малко заразени и с 12 на сто по-малко са починалите през последната седмица

От iNews.bg

Последните седмични данни на Световната здравна организация (СЗО) за разпространението на новия коронавирус в света показват, че епидемията бележи спад на повечето места, включително в Северна и Южна Америка, предаде БНР, позовавайки се на Франс прес.

В периода 17-23 август СЗО е регистрирала над 1,7 милион нови случаи на заразени с коронавирус, което е спад с 5%, и 39 000 нови смъртни случаи, което е понижение с 12% спрямо предходната седмица от 10 до 16 август.

Спадът е установен във всички региони освен в Югоизточна Азия и Източното Средиземноморие.

Северна и Южна Америка остават най-засегнати, като формират половината от новите случаи и 62% от починалите през миналата седмица. Двете Америки обаче бележат и най-рязък спад в броя на заразените - с 11% по-малко и със 17% по-малко починали, отчасти благодарение на забавянето в разпространението на вируса в САЩ и Бразилия, които са двете най-засегнати страни в света.

Редица страни и територии от Карибския басейн обаче съобщиха за рязко покачване на заразените и починалите през миналата седмица, което според СЗО може отчасти да се дължи на съживяването на туризма.

Югоизточна Азия регистрира увеличение с 4% на новозаразените, но и спад от 5% в броя на смъртните случаи. Индия продължава да е най-засегнатата страна в региона с 455 000 новозаразени през миналата седмица.

В Източното Средиземноморие също има покачване от 4% на новозаразените, но и 5% спад на починалите, което е понижение на този показател за шеста поредна седмица.

В Европа, където през последните седмици постоянно се покачваше броят на новозаразените, се наблюдава известен спад, като през миналата седмица те са се увеличили само с 1% спрямо седмица по-рано. В същото време обаче броят на новите смъртни случаи в Европа продължава да намалява, като за миналата седмица спадът е с 12 на сто.

СЗО отбелязва, че това не важи за всички европейски страни, а в Испания дори е регистриран скок от 200 процента в седмичния брой на починалите.

Водещи

Най-четени