Спецслужбите в Белгия разкриха 614 джихадисти с европейски паспорти 31.08 | 12:52

В списъка има французи, руснаци, холандци, италианци и македонци, 104 са жени

От iNews.bg

Белгийските спецслужби са идентифицирали и издирват 614 души от различни европейски държави, за които има доказателства, че се бият на страната на джихадистите в Сирия и Ирак. Това съобщава местният портал Knack. В списъка най-много са гражданите на самата Белгия – 372-ма. На второ място като брой са руснаците – 29. В списъка има още 7 души от Холандия, 6 от Италия и двама македонци. Останалите идентифицирани са от държави извън Европа, но пребивавали в някоя от европейските държави. 39 са граждани на Мароко, 13 – на Алжир, по трима – от Сирия и Тунис.

От цялата "група” 266 в момента се намират в Сирия или Ирак, а 114 са били там и вече са се върнали. 157 пък планират скоро да тръгнат към бойните полета, за да се присъединят към джихадистките отряди. В документа се отбелязва още и че сред европейците-джихадисти има и 104 жени, предаде ТАСС.

Според информация на ръководителя на отдела за анализ на риска в белгийското МВР Пол ван Тигхелт за около 20 души от списъка е било установено още, че са имали дейно участие при подготовката на терористични атаки в Европа. В частност 7 имат пряко отношение към атентатите в Париж от ноември м.г. и в Брюксел от март т.г.  

Водещи