Спецслужбите в Германия на крак! Разбиха чеченска терористична мрежа 25.10 | 14:34

В шест федерални провинции са извършени обиски, задържани са 14 екстремисти с руско гражданство, подготвяли серия от атентати

От Ростислава Иванова

Мащабна терористична мрежа от чеченски екстремисти, пристигнали в Германия като мигранти, бе проведена в шест федерални провинции във вторник. При нея са задържани 14 чеченци с руско гражданство, предаде Интерфакс. Заподозрените в терористична мрежа за подготване на атентати са 10 мъже и четири жени на възраст между 21 и 31 години, с адреси с градове в Тюрингия, Хамбург и Дортмунд, съобщава в. Билд.

Няколко десетки полицаи започнаха днес антитерористична операция в източната провинция Тюрингия, съобщиха местни медии. Обиски са извършени градовете Ерфурт, Йена, Зул, Шмалкалден.

Междувременно мащабни операции на службите срещу чеченски терористи се проведоха и в Хамбург, Нордхайм-Вестфалия, Саксония и Байерн, допълва Билд.

1795314

Арестуваните руски граждани, сред които има три жени, са искали убежище във Федералната република. Те сяа обвинени във финансиране на тероризма. Един от задържаните е искал да се присъедини към "Ислямска държава" (ИД), допълва газета.ру.

1795313

По-рано Билд съобщи, че германските власти и силовите структури провеждат спецоперация с обиски в четири града на провинция Тюрингия - Йена, Зул, Шмалкалден и Гилдбургхаузен. Става дума за "остра терористична заплаха", твърди германският вестник, цитиран от ТАСС.

1795312

Междувременно излезе и информацията, че антитерористична полицейска операция се провежда в пет федерални провинции на Германия и е свързана с 14 заподозрени в екстремизъм чеченци с руско гражданство. В хода на операцията са извършени обиски на 13 адреса.

По-късно стана ясно, че полицейските операции са свързани.

Водещи

Най-четени