Спират продажбите на Opel в Русия 18.03 | 18:50

General Motors закрива завода си в Санкт Петербург, ще продава само луксозни модели

От Кристиан Костурков

Продажбите на автомобили с марка Opel в Русия спира. Това ще стане през декември 2015 г., обявиха официално от американския автомобилен концерн General Motors (GM), който е собственик и на германската марка. Решението е част от цялостната стратегия за реорганизация и промяна на бизнес модела за руския пазар. Освен моделите на Opel, там ще спрат да се продават официално и част от другите марки на GM. Въпреки това обаче американският концерн не възнамерява да се оттегли изцяло от пазара в Русия. Засега е ясно, че американците ще заложат на продажбите и увеличаването на пазарния дял на луксозната си марка Cadillac, както и на емблематичните модели на Chevrolet - Camaro, Corvette и Tahoe. "Промяната на бизнес модела ни в Русия е част от глобалната стратегия на компанията за гарантиране на устойчивото ни развитие на пазарите, където работим. Решението беше взето поради значителните инвестиции, които трябва да направим на един пазар, за който в дългосрочен план сме изправени пред много предизвикателства", коментира президентът на General Motors Дан Аман.

Паралелно със спирането на продажбите на част от моделите, в средата на годината GM ще преустанови и производството в завода си в Санкт Петербург. Паралелно с това през т.г. ще бъде прекратен и договорът с руската компания ГАЗ за производство на определени коли с марката Chevrolet. Това обаче няма да важи за джойнт венчъра GM-AvtoVAZ. Той ще продължи да съществува и да произвежда и продава Chevrolet NIVA.

Въпреки изтеглянето от руския пазар на марката Opel, германската компания гарантира, че през следващите години ще продължи да се грижи за продадените вече автомобили. "Уверяваме нашите клиенти, че ще продължим да обслужваме гаранциите на автомобилите, да ги сервизираме и снабдяваме с резервни части", заявява изпълнителният директор на Opel Group Карл-Томас Нойман. Той изказва и благодарност към всички клиенти, партньори и дилъри на марката в Русия за успешното сътрудничество през всички изминали години.

Водещи

Най-четени