Според Пентагона: Китай е главната заплаха, а Русия – актуален проблем 29.10 | 11:00

В Националната отбранителна стратегия се признава, че нарастващата военна и икономическа мощ на Китай е основната заплаха за сигурността на САЩ

От iNews

Министерството на отбраната на САЩ публикува едновременно три стратегически документа - Националната отбранителна стратегия, Преглед на ядрената политика и Преглед на противоракетната отбрана. Отворените версии на документите са публикувани, а класифицираните версии няма да станат публични, съобщи Би Би Си, цитирана от БТА.

В Националната отбранителна стратегия се признава, че нарастващата военна и икономическа мощ на Китай е основната заплаха за сигурността на САЩ. Тя е наречена "най-сериозното и системно предизвикателство пред националната сигурност на САЩ".

Заплахата от страна на КНР, според обобщението на основните послания на Стратегията на уебсайта на Пентагона, е "агресивното желание на Китай да промени Индо-тихоокеанския регион и международната система, така че да отговарят на неговите интереси и авторитарни предпочитания."

Русия е представена в стратегията като една от актуалните заплахи, а основният аргумент е войната, която тя започна в Украйна.

"В допълнение към важността на темата за Китай и значението на партньорствата, стратегията обръща внимание на предизвикателствата от страна на Русия, особено предвид нахлуването в Украйна, както и на заплахите от страна на Северна Корея, Иран и екстремистки организации. Стратегията включва и въпроси като пандемиите и изменението на климата", заяви Пентагонът в съобщение на своя уебсайт.

В Прегледа на ядрената политика ядреният арсенал на Русия се счита за едно от двете основни предизвикателства, наред с ядреното възпиране на Китай.

Водещи

Най-четени