Спътникова снимка от Космоса улови три урагана в кадър 07.09 | 19:02

NOAA засне едновременно "Катя", "Ирма" и "Хосе"

От iNews.bg

Снимка от спътник на американската Агенция за изследване на океаните и атмосферата (NOAA) е уловила три урагана в Мексиканския залив.

"Катя" е на източните брегове на Мексико. "Ирма" прегазва с ветрове до 300 км/ч карибските острови източно от Куба. "Хосе" се задава веднага след нея, като на снимката се вижда вдясно в открития Атлантик, предаде Дневник.

Националният център на САЩ за ураганите в момента определя "Катя" и "Хосе" като урагани от първа категория, но "Ирма" продължава да е от максималната пета категория, след като бе определен преди около 48 часа като най-силния, регистриран някога в Атлантическия океан и въобще за всички времена в света.

"Катя" се върти почти неподвижно с максимални ветрове от около 130 км/ч, но в мексиканския щат Веракрус е обявено предупреждение за задаващ се ураган с поройни дъждове до 250 литра на кв.м.

Ветровете на "Хосе" достигат 150 км/ч, но той се намира около 1500 км източно от Малките Антили и бавно се движи на запад с около 30 км/ч.

Основното внимание е насочено към "Ирма". Ураганът вече предизвика значителни разрушения в район, населен от около 37 милиона души и в края на седмицата може да достигне щата Флорида, където вече е обявено бедствено положение.

Диаметърът на урагана е почти 650 км, което означава, че ако се задържи по тази траектория и запази размерите си, може да покрие целия щат.

Водещи

Най-четени