Средната класа в Германия се топи 26.01 | 17:57

Увеличават се броят на германците, заплашени от бедност, предупреждават статистиците

От Ивайло Ачев

От края на 90-те години на XX век насам средната класа в Германия непрекъснато намалява, сочат данните на Германския институт за икономически проучвания (DIW). 

През 2008 година германците, които имат приходи, определящи ги като "средна класа", е  58.7 на сто от общото население. За сравнение през 2007 година процентът е 59.2 на сто, 10 години по-рано пък цифрата е 64%.

Според оценката на DIW за човек средна класа се счита този, който печели между 70% и 150% от средния за Германия доход след данъчно облагане. За едно лице това означава между 1070 евро и 2350 евро месечно, посочва докладът на DIW, цитиран от Local.de.

Според европейската статистика заплашени от бедност са хората, които живеят с по-малко от 60% от средното заплащане за страната. За Германия това е малко над 11 хил. евро. Простата математика показва тънка граница между "средната" класа заплашените от бедност в страната.

Същото подсказва и Федералният статистически институт. Според проучванията процентът на германците, заплашени от живот в бедност, е нараснал до 15.5 на сто през 2008 година. За сравнение през 2004 година цифрата е 12%.

Все пак не бива да се изпуска и факта, че данните обхващат период с тежка криза в германската икономика. През последните месеци безработицата в страната намалява, а данните показват и съвземане на предприятията.

Водещи

Най-четени