Среднощни екшън сцени в Хамбург 08.07 | 09:18

Близо 200 полицаи са ранени, а 90 протестиращи са в ареста след антиглобалистките протести

От iNews.bg

Поредна изключително напрегната нощ прежива Хамбург. Започналите като мирни протести преминаха в сблъсъци между демонстрантите и полицията. Близо 200 полицаи са ранени, а 90 души са задържани. Има и много нанесени материални щети, предаде БНТ. Близо 100 хиляди са участниците в протестите срещу политиките на Г-20. И докато през деня охраняващите 15 хиляди полицаи успяха да запазят обстановката сравнително спокойна, то вечерта ситуацията ескалира.

Около 2000 крайнолеви активисти нахлуват в предградие на Хамбург. Чупят витрини, ограбват магазини и подпалват автомобили. Пламъците на огнените барикади по улиците достигат височина от един метър. Полицията се опитва да пробие барикадите с бронирана техника и водни оръдия, а демонстрантите изстрелват по полицаите фойерверки и сигнални ракети. Група демонстранти напада полицай, който произвежда предупредителен изстрел и успява да се измъкне невредим.

Временно в центъра на Хамбург движението на градския транспорт беше спряно. В операцията по разпръскването на демонстрантите се включиха и спецчастите. Полицаи от други части на Германия са пристигнали на подкрепление за втория ден на форума на Г-20.

Водещи

Най-четени