Срещата в Брюксел приключи без резултат, не се разбра какво предлага Атина 22.06 | 17:50

Световните информационни агенции разпространяват противоречиви данни дали са представени нови мерки за излизане от дълговата криза

От Галина Александрова

Срещата на финансовите министри от Еврозоната приключи, без да бъде взето решение за Гърция като се очакват нов кръг преговори в следващите дни, съобщават европейски представители, цитирани от АФП.

Извънредната среща на държавните и правителствени ръководители на страните от еврозоната, която ще се проведе по-късно днес, няма да вземе окончателно решение за Гърция, съобщи преди минути ТАСС, позовавйки се на източник от една от делегациите. "Лидерите ще съгласуват политическия подход, но решението по оценка на програмата за реформи и деблокирането на помощта има по-скоро технически характер. То трябва да бъде утвърдено от институциите (Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд) и одобрено от министрите на финансите на еврозоната на заседание на Еврогрупата. Такова заседание ще бъде организирано според хода на работата по програмата за реформи на Гърция - в края на текущата седмица или в понеделник, 29 юни", каза източникът.

До момента няма информация какво предвижда планът, който изпрати гръцкото правителство  преди срещата в Брюксел. Не е ясно също така предлага ли Атина нови мерки за решаване на дълговата криза. Световните информационни агенции разпространяват противоречиви данни по този въпрос. Според "Файненшъл таймс" тази сутрин гръцкото правителство е пратило друго предложение, но няма информация в какво се различават вчерашното и днешното.

Предложенията за реформи на Гърция са дълбоки и всеобхватни, заяви ръководителят на Еврогрупата Йерун Дейселблум след приключването на заседанието на министрите на финансите от еврозоната, цитиран от ТАСС.  Предложенията на Гърция са "шанс за постигане на съгласие тази седмица", изтъкна Дейселблум, цитиран от Франс прес.

Изказването на финландския финансов министър Александър Стуб по-скоро показва скепсис:  "Срещата на Еврогрупата приключи. Работата продължава. Институциите (кредиторите от ЕС, ЕЦБ и МВФ) оценяват предложенията", заяви той.

По-рано германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че в плана на Гърция има твърде малко нови неща и те не могат да дадат основата за сключване на преговори. "Не съм запознат с никакви нови предложения... До сега нямаме значими предложения", каза той в навечерието на извънредната среща на финансовите министри. "Не виждам как ще сме способни да подготвим среща на Еврозоната, ако нямаме реални предложения", каза още Шойбле.

Европейският комисар за въпросите на еврото Валдис Домбровски заяви само, че се очаква групата да заседава отново тази седмица. "Имаме нужда от сделка в следващите дни", оотбеляза той.

Междувременно гръцкият министър на икономиката Йоргос Статакис изрази увереност, че новите предложения на Атина за заздравяване на държавните финанси са извели преговорите с кредиторите от мъртвата точка, съобщава Би Би Си. В интервю за Би Би Си, което скоро ще бъде излъчено, Статакис изрази очакване по-късно днес лидерите на еврозоната да разпространят комюнике, според което вече има основа за официално споразумение с Атина за приключване на текущата помощна програма и деблокиране на жизнено важния транш от 7,2 млрд. евро. Според министъра все пак през идните дни ще бъде необходима работа на техническо равнище за официално завършване на споразумението. По думите му може да се очаква, че Гърция ще успее да направи дължимото плащане от 1,5 млрд. евро към Международния валутен фонд (МВФ) на 30 юни и по този начин да избегне дефолта.

Никой от изказалите се обаче не съобщи подробности за гръцкото предложение. Най-разширена информация по този въпрос обяви по-рано днес Шпигел, позовавйки се информация от Capital. В публикацията се сочи, че Гърция предлага за година и половина да спести 5 милиарда евро. Най-големите промени са в размера на ДДС, който в Гърция е диференциран. За хранителните продукти скача от 13 на 23%, за хотелиерския бизнес от 6.5 на 13%, а за таверните, ресторантите и кафенетата от 13 на 23%. Спорният данък за недвижими имоти ще остане. Според местната преса по-голямата част от ранното пенсиониране ще отпадне и ще се въведе данък "Богатство". За него има най-малко яснота в момента. Според Ройтерс с него ще се облагат доходи над 30 000 евро годишно. Данъкът ще варира от 1 до 7%, като с високия процент ще се облагат доходи над 500 000 евро годишно. Собствениците на яхти, скъпи коли и басейни също ще плащат по-високи данъци. Гръцкото правителство е отказало да вдигне цената на електрическия ток.

Европейски източник на агенция АФП пък е съобщил, че Атина е направила и някои предложения, свързани с пенсионния и отбранителния сектор. Местни издания съобщават и за увеличаване на ДДС и върху хотелския престой – от 6,3% на 13% , както и този върху ресторантите - от 13% на 23%. По въпросите на пенсионната система, ранното пенсиониране ще се елиминира от 2016 г., а не постепенно. Също така се предвижда и орязване на допълнителните пенсии над 1000 евро.

Според гръцката преса предложенията на Атина, които се обсъждат в Брюксел, са фокусирани върху размера на ДДС, ранното пенсиониране и увеличението на някои данъци. Последните предложения на Гърция с оглед постигане на споразумение с международните кредитори се отнасят основно до ДДС, предсрочното пенсиониране и увеличенията на данъци, като мерките ще позволят да се покрие една голяма част от бюджетните нужди на Гърция, съобщава АФП, като се позовава на информации в днешния гръцки печат.

Финансовият в."Нафтемборики" пише, че новите гръцки предложения, които сега се разглеждат в Брюксел, имат за цел да покрият оставаща разлика от 900 милиона евро между бюджетните икономии за 2016 г., искани от Атина от нейните кредитори /ЕС, ЕЦБ и МВФ/, и последното предложение, направено от гръцкото правителство по въпроса, което бе отхвърлено. Европейски източник в Брюксел посочи пред АФП, че гърците са направили предложения за пенсиите, разходите в областта на отбраната и че остава да бъдат направени стъпки във връзка с ДДС. Корекциите на ДДС биха могли да донесат 2 милиарда евро допълнителни приходи в държавните каси, също както и предложенията, отнасящи се до пенсиите, пише в."Нафтемборики". Както и при предишните предложения, важен дял е посветен на мерките за подобряване на събирането на ДДС и данъците и на борбата срещу корупцията.

На фона на надеждите за споразумение между Гърция и кредиторитеАтинската фондова борса обаче закри сесията с покачване от 9 на сто , предаде Франс прес. Индексът Athex, който от самото начало на търговията нарасна с над 7 процента, закри днешната еуфорична сесия на равнище 749,19 пункта преди срещата на върха на еврозоната тази вечер за обсъждане на новите предложения на Атина, определени в Брюксел като "добра основа за постигане на напредък" по споразумение до края на седмицата.

Водещи