Сръбският „Парк на мира“ дразни Прищина 27.06 | 11:45

На Хашим Тачи му се иска да не се бави брюкселското споразумение

От Филипа Тодева

Косовският премиер Хашим Тачи направи изключително остро изказване относно Парка на мира в Косовска Митровица, издигнат от сръбското население. Той заяви, че създаването на парка е позорен акт на поставяне на нова барикада на моста.

"Това няма да бъде прието нито от ЕС, нито от гражданите на Косовска Митровица - и на юг, и на север, защото на хората им омръзна от разделение, те искат добра икономика и сътрудничество. Очаквам барикадите, дори да бъдат наричани "паркове на мира", да бъдат премахнати, за да могат хората да се движат свободно", каза Тачи.

Миналата седмица сърбите от северната част на града събориха барикадата на моста на река Ибър, издигната през 2011 г. в знак на протест срещу присъствието на косовски институции в населеното главно със сърби Северно Косово. По-късно на нейно място те поставиха бетонни кашпи с цветя, като нарекоха тази част на моста "Парк на мира". Така мостът остана достъпен за пешеходци, но не и за движение на автомобили, припомня БТА.

"Трябва да бъдем твърди. Никакви паркове, спортни терени или градини не може да бъдат строени насред пътища и мостове, било то в Прищина, Белград, Ню Йорк или Митровица. Този така наречен парк е подигравка с мирните усилия. Не бива да се поддаваме на провокациите на онези, които се опитват да отложат прилагането на брюкселското споразумение", каза Тачи. Той смята, че е по-важно властите да се фокусират върху установяването на косовски съд в Северно Косово и да осъществи пълна интеграция на тази част в косовската правна система.

Водещи

Най-четени