Сръбският патриарх иска от вселенския да му „върне“ Македонската църква 31.08 | 11:53

Ириней настоява с писмо до Вартоломей Белград да получи контрола и над Черногорската

От iNews.bg

Сръбският патриарх Ириней изпрати писмо и до Вселенската патриаршия, в което отправя заплахи и към Вселенския патриарх Вартоломей, така както това направи в писмото си до българския патриарх Неофит през месец април тази година. Патриарх Ириней съветва Вартоломей веднага да върне на Сърбия Черногорската православна църква и разбира се Македонската православна църква - Охридска архиеископия, предаде БГНЕС.

Агенцията припомня, че през април т.г. сръбският патриарх Ириней използва обидни и заканителни изрази както към българския патриарх Неофит, така и към Македонската православна църква - Охридска архиеископия. Ириней открито заплаши главата на бългаската църква при опита БПЦ да помогне за разрешаване на каноничния статут на МПЦ- Охридска архиепископия.

Според Ириней "опитите на БПЦ да помогне МПЦ-ОА и да бъде нейна Църква-майка" щели да нанесат щети на отношенията между двете сестрински църкви". Писмото бе изпратено на 17 април. Повод за сегашното писмо на Ириней до Вселенския патриарх е била "тревогата на Светия Синод за единството на Православната църква след намесата на архиереи на Вселенската патриаршия”, което е довело до отцепването на Украинската църква "въпреки волята на Руската православна църква”.

Според сръбските духовници именно "подобен аргумент се планира да се използва и за отцеплението” на Македонската православна църква. Писмото е публикувано от гръцкия религиозен сайт Ромфея.гр. Сръбският патриарх твърди, че "съвременните светски държави се опитват да се възползват от църквата в служба на тяхната идеология и власт и за да успеят в тази цел те прибягват към етнофилетимистичния, светски начин на мислене". Държавите и народите, които днес изисквали автокефалия, всъщност се водят от "политически формации” и нескрито оправдават своята вредна дейност с позоваване на държавата и националната полза. Тези държави (Украйна, "Северна Македония” и Черна гора) били създадени от комунистите и до днес повечето от тях се управлявали от неверници. Те не искали самостоятелни църкви, защото са верни на своите граждани, а с цел да се използват за изпълнение на техните светски, безбожни идеологии.

Сръбският патриарх характеризира отделянето на украинската църква, като "много опасно, дори катастрофално за единството на Православието”, актът на "реабилитация и оневинения на виновниците за разкола и завръщането на литургичното и канонично общуване с разклоните общности без тяхното покаяние и връщане към единството с Руската православна църква, от която те се разделиха без съгласието на Московската патриаршия, и без координация с нея”. Според патриарх Ириней Вселенската патриаршия не можела да решава едностранно, без сръбската и руската църква, бъдещето на Охридската архиепископия и съответно на Киевската метрополия. В писмото се подчертава, че процесът на придобиване и публикуване на нови независими патриаршии също се договаря от местните православни църкви. Предполага се, че Константинопол е единственият координатор на проблема. Сръбският патриарх твърди, че случаят на "Черна гора е свързан с този на Украйна и на Македония и се надява, те да бъдат върнати заедно". Той като вярва, че противното би било нарушение на църковните закони и ще бъде "трагично неразумно”.

Водещи

Най-четени