Сръбският президент насрочи предсрочни парламентарни избори 29.01 | 15:11

Томислав Николич подписа указ за разпускане на парламента

От Мая Александрова

Президентът на Сърбия Томислав Николич подписа днес указ за разпускане на парламента и решение за насрочване на предсрочни парламентарни избори на 16 март, съобщават сръбските медии. Това се случи, след като вчера премиерът Ивица Дачич и първият вицепремиер Александър Вучич връчиха на Николич мотивирано предложение на правителството за разпускане на парламента.

Сръбският президент изтъкна постигнатото от правителството и големия брой осъществени цели.

"Хората, които бъдат избрани на парламентарните избори, на една твърда и солидна основа, която бе поставена от това правителство, ще продължат да градят нашата европейска Сърбия, европейски дом, безопасен от престъпност, и дом, който ще изгражда своя икономика и ще извърши реформи", заяви сръбският президент.

Той добави, че на новото правителство предстои много работа. Президентът подчерта обаче, че Сърбия няма да се спре по време на кампанията и ще функционират всички институции.

Правителството иска да провери своята легитимност.

"Мисля, че това искаха и опозиционните партии. Смятам, че са създадени условия за честни, свободни и демократични избори", заяви Николич.

Той оцени, че през изминалите две години Сърбия е преживяла огромни промени към по-добро и заслугата за това принадлежи преди всичко на правителството. Николич посочи обаче, че пред държавата предстоят тежки и болезнени реформи и изпълняване на условията за членство в Европейския съюз.

Президентът подчерта, че очаква честна и демократична предизборна кампания.

Сръбското правителство мотивира предложението за предсрочни избори с необходимостта да се осигури възможно най-широка подкрепа за реформите и модернизирането на обществото.

Това ще бъдат десетите парламентарни избори от въвеждането на многопартийна система в Сърбия и седмите предсрочни избори, допълва БТА.

Водещи

Най-четени