Сръбският финансов министър подаде оставка 13.07 | 10:50

Имал разногласия с премиера

От iNews.bg

Министърът на финансите на Сърбия Лазар Кръстич подаде оставка днес, като изтъкна разногласия с премиера на страната Алексанър Вучич за темпа и дълбочината на реформите, които са необходими за овладяване на бюджетните разходи, предаде Reuters.

"Премиерът има добро сърце и затова има подкрепата на народа", заяви Кръстич на пресконференция, заедно с премиера Вучич.

Сръбското правителството одобри пакет промени в трудовите и осигурителните закони като част от обещанията да се съкратят бюджетните разходи и да се привлекат чуждестранни инвеститори. Но 29-годишният министър се оттегли веднага след това.

С промените се повишава пенсионната възраст за жените, както и по-облекчени условия да се наемат и съкращават служители. Според Лазар Кръстич това не е достатъчно и промените трябва да се случват по-бързо, независимо от заплахите на профсъюзите за протести.

Кръстич каза, че е настоявал за поне 20% съкращаване на пенсиите, намаляване на бюджетните заплати най-малко с 15%, вдигане цената на тока с 30% и съкращаване за следващите две години на минимум 160 000 от общо около 700 000 бюджетни служители.

Консолидираният бюджетен дефицит на Сърбия ще надхвърли тази година 8% от БВП.

"Аз смятах, че тези мерки трябва да бъдат приложени незабавно. Мисля, че премиерът и финансовият министър трябва да имат еднакъв подход, затова подадох оставка", каза Лазар Кръстич, допълва БТА.

Кръстич бе личен избор на премиера. Назначаването му изненада мнозина, защото министърът е много млад и няма никакъв политически опит.

Сега мястото му временно се заема от министър на икономиката Душан Вуйович.

Александър Вучич коментира, че мерките, предложени от финансовия му министър, са били твърде болезнени.

"Не става дума за моята политическа съдба или какво ще кажат работещите и пенсионерите, а дали са приложими, или не. Не съм в състояние да го направя", посочи Александър Вучич.

Водещи