Сталинград изплува от миналото 01.02 | 19:51

Волгоград ще носи старото си име на шест паметни дати

От Владислав Рашков

Руският град Волгоград, известен от миналото като Сталинград, ще получи обратно старото си име за шест дни, информира BBC. Идеята е градът да бъде възхвален за славните боеве по време на Втората световна война срещу германския Вермахт.

Градът е преименуван през 1961 г. на Волгоград по време на развенчаването на култа към личността на съветския лидер Йосиф Сталин. Реформите са лансирани от неговия наследник Никита Хрушчов.

Общината във Волгоград е взела решение да именува града със старото му име на 2 февруари (отблъскването на германските войски от града), 9 май (Деня на победата), 22 юни (нападението на германските войски), 23 август (възпоменание за убитите при въздушна бомбардировка над града), 2 септември (Японската капитулация и края на Втората световна война) и 19 ноември (Операция "Уран).

Според съвета в общината, който е с мажоритарно присъствие на членове на управляващата партия на "Единна Русия", решението е било взето след поредица от молби от ветерани от войната.

Опозицията в страната смята, че идеята е продиктувана от популистки намерения и е насочена към повишаване на рейтинга на "Единна Русия".

Други критици на предложението смятат, че президентът Владимир Путин се опитва да върне славния образ на Сталин.

Водещи

Най-четени