Станишев подкрепя противниците на Ердоган 23.10 | 19:04

Лидерът на ПЕС посети Турция, за да изрази подкрепата си за опозиционните партии

От iNews.bg

Лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев удари рамо на противниците на турския президент Реджеп Тайип Ердоган преди предстоящите на 1 ноември парламентарни избори в югоизточната ни съседка. Днес той посети Турция, за да подкрепи Републиканската народна партия (РНП) и Демократичeската партия на народите (ДПН) – асоциирани членове на ПЕС. Станишев се срещна с Кемал Кълъчдароглу, лидер на Републиканската народна партия, и Селахатин Демирташ, лидер на кюрдската партия – Демократичната партия на народите.

"Тук сме, за да покажем солидарност към сестринските си партии – те са наши солидни партньори. С тази визита искаме да демонстрираме на тях и на всички турски граждани, че те имат нашата подкрепа. С опита си и историята си Републиканската народна партия може да преведе страната в тези несигурни времена.", заяви Станишев на срещата си с Кемал Кълъчдароглу.

Според лидера на ПЕС Турция е засегната от бежанската криза много повече, отколкото която и да е друга държава в Европа. "Ние смятаме, че настоящата ситуация не е справедлива. Европа трябва да поеме своята отговорност, когато става дума за приемане на бежанци, а Турция трябва да осигури защита на търсещите такава близо до техния дом. Признаваме тежестта, която изпитва Турция и сме готови да работим заедно с Републиканската народна партия, за да се гарантира сигурността на страната и да се подели отговорността."

На срещата си със Селахатин Демирташ, лидер на кюрдската партия, президентът на ПЕС заяви: "Турция претърпя огромна трагедия преди по-малко от две седмици при нападенията в Анкара. Демократичната партия на народите, в частност, претърпя огромни загуби. Искаме да изкажем своите съболезнования към семействата и приятелите на загиналите. Тези атаки, и други преди тях, имат за цел да дестабилизират турското общество и да всеят страх. Но ние и нашите партии ще съдействаме с каквото можем, за да избегнем  възможността този страх да парализира демократичния процес в държавата.

Хората, които живеят в югоизточната част на Турция трябва да могат да гласуват свободно, без да се страхуват. Рекордното участие на 86% от гласоподавателите на последните избори беше добър знак за много европейски държави. Надяваме се да видим същите резултати и този път. Осъждаме всички опити на правителството и на други партии да попречат на провеждането на свободни и честни избори.”

Предсрочните парламентарни избори в Турция се провеждат след загубата на партията на президента Ердоган на редовните избори през юни тази година. Партията на справедливостта и развитието загуби мнозинството в парламента – за пръв път от 13 години, но спечели най-много депутатски места с подкрепата на 41% от избирателите.

Републиканската народна партия постигна добро представяне с 25% от гласовете, а Демократичната партия на народите прескочи бариерата от 10%, получавайки 13.2% от вота. Партията на президента Ердоган получи 258 места в парламента, Републиканската народна партия – 132 места, а Демократичната партия на народите и националистите – по 80 места. Така Партията на справедливостта и развитието загуби мнозинството в парламента с 18 мандата.

Заедно с президента на ПЕС в Турция са заместник-генералният секретар Джакомо Филибек и съветникът Карън Метс.

Водещи

Най-четени