Статутът на Донецк и Луганск скара Москва и Киев 17.03 | 17:58

Спорът за включените "недоговорени поправки" в представеното пред украинския парламент предложение заплашва крехкия мир в Източна Украйна

От iNews.bg

 Нов спор между Русия и Украйна заплашва крехкия мир в Източна Украйна. Неразбирателството този път е за "специалния статут" на зоните, държани от бунтовници, който беше основна част в договора от Минс, съобщава Би Би Си.

Русия обвини украинския президент Петро Порошенко, че представя нови условия за даването на този статут, които не са били договорени в Минск при подписването на споразумението. Според него части от регионите на Луганск и Донецк ще получат специален статут, включващ и повече автономия.

Според руското външно министерство обаче предложенията за специалния статут, представени пред украинските депутати включват "допълнителни условия, които никога преди това не са били обсъждани". Според министерството президентът Порошенко "напълно е игнорирал" споразуменията от Минск.

В изявление лидера на донецкия регион Денис Пушилин също разкритикува Порошенко за "недоговорените поправки", които според него "нарушават духа и буквата на споразуменията в Минск".

Според проектозакона на Порошенко даването на специален статут ще последва местни избори, проведени в съответствие с украинските закони и под международно наблюдение. В допълнение те трябва да се проведат без присъствието на въоръжени групи и със свободен достъп на украинските медии.

Водещи

Най-четени