Стево Пендаровски: Гоце Делчев е българин, безспорно 21.06 | 18:00

Същото важи и за това, че се е борил за независима Македония, казва президентът на страната

От iNews.bg

Гоце Делчев се е определял като българин и това е безспорен исторически факт. Това каза македонският президент Стево Пендаровски в интервю, което ще бъде излъчено тази вечер по местна телевизия, предаде БГНЕС.

"Има два неоспорими исторически факта и това трябва да бъде като компромисен вариант за личността и делото на големия революционер, който създаде напрежение в отношенията между Скопие и София и който заплашва да създаде отново нови противоречия между двете държави”, каза Пендаровски

В интервюто пред телевизия "Алсат", той заяви, че исторически неоспорим е фактът, че Гоце Делчев се е определял като българин. Според Пендаровски, в същото време няма нито един исторически факт, че се е борел за Велика България или Санстефанска България.

"Гоце Делчев се е борел за автономия на Македония, за независима държава, та дори в края на живота си прави завещание неговите кости да почиват в независима македонска държава. С една дума както казват някои политици: истината и само истината – така да бъде. Безспорна историческа истина е, че той се е определял като българин. Безспорна историческа истина е фактът, че се е борел за македонска държава. Ето я формулировката, дайте да я подпишем и да не създаваме проблеми там, където не трябва да има. Ние като държава не може да преглътнем тезата, че през 1944 г. сме се събудили една сутрин като македонци. Дайте оттук нататък да разговаряме, защото този политически подход няма да ни доведе до никъде", казва още Пендаровски.

Стево Пендаровски бе избран за президент на 5 май тази година, след като победи на втория тур кандидата на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска Давкова. Той има богат политически опит. Пендаровски е бил главен съветник за националната сигурност на покойния президент Борис Трайковски, а след това заема същата длъжност при наследника на Трайковски, Бранко Цървенковски между 2005 и 2009 г. 

Водещи

Най-четени