Стево Пендаровски положи клетва като президент на Северна Македония 12.05 | 16:59

Сред присъствалите на церемонията беше българският държавен глава Румен Радев

От iNews

Новоизбраният президент на Северна Македония Стево Пендаровски каза на церемонията в парламента в Скопие по встъпването му в длъжност, че ще бъде президент на всички граждани - и на гласувалите за него, и на тези, гласували за опонентите му.

Сред присъствалите на церемонията бяха българският държавен глава Румен Радев, президентите на Албания, на Косово, на Сърбия, представители на Гърция, Черна гора, Турция, Словения, Полша и други официални гости.

Пендаровски положи клетва и държа реч пред парламента, в която посочи, че президентските избори са важни не заради изборния резултат, а заради оценката, че е организиран честен и демократичен изборен процес. Пендаровски изрази намерение да подаде ръка за сътрудничество на опозицията.

Той каза още, че политическите различия ще продължат, защото са естествени, но енергията и потенциалът на обществото трябва да бъдат обединени около стратегически теми. Пендаровски открои евроатлантическата интеграция. Той ще се ангажира в усилията за довършване на процеса за пълноправното членство в НАТО и с преговорите с ЕС.

Като абсолютни приоритети той посочи постигането на по-високи нива на икономически растеж от досегашните и нулева толерантност към престъпността и корупцията. Пендаровски говори и за отношенията със съседните държави, като договорите с България и Гърция новият президент на Северна Македония даде като позитивен пример за политическа смелост.

Пендаровски се ангажира и със среда за свободна работа на медиите. Той каза още в речта си, че е време да се заличат раните от близкото минало.

Водещи

Най-четени