Столтенбер: Обща армия на ЕС няма да пречи на НАТО 27.09 | 13:36

Между Лондон и Брюксел обаче има разнобой по отношение на идеята

От iNews.bg

Осъществяването на идеята за единни въоръжени сили на държавите от ЕС няма да се конкурира с НАТО и да пречи на Алианса. Такова мнение изрази генералният секретар на Североатлантическия пакт Йенс Столтенберг. Той заяви, че плановете на държавите-членки да разширят военното си сътрудничество няма да се отразят на работата на Алианса. "Няма противоречия между една силна европейска отбрана и силно НАТО. Всъщност те ще се подсилват взаимно", каза Столтенберг по време на участието си в среща на 28-те министри на отбраната от ЕС в Братислава.

Неговият коментар дойде, след като британският военен министър Майкъл Фалън заяви, че Лондон ще продължава да е против всякакви идеи за европейска армия , тъй като това ще подкопае дейността на НАТО, предаде БГНЕС. Министрите на отбраната обмислят френски и германски план за съвместна обединена отбрана и създаването на европейска военна щабквартира, след като по-рано този месец лидерите от ЕС се договориха за засилване на военното сътрудничество помежду си.

По думите на върховния представител на ЕС за външна политика и сигурност Федерика Могерини европейските министри са "открили обща нужда да се засили европейското отбранително сътрудничество, което да допълва НАТО". По-рано днес Фалън заяви, че към момента не съществува мнозинство в ЕС, което да подкрепи идеята за обща европейска армия.

Водещи

Най-четени