Столтенберг: Без НАТО няма сигурност в Европа 18.02 | 17:39

Путин се стреми към война, не към мир, каза той на Мюнхенската конференция по сигурността

От iNews

"Войната на Русия срещу Украйна се засилва, затова трябва да засилим нашата подкрепа за Украйна", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на Мюнхенската конференция по сигурността.

"Много години се опитвахме да ангажираме Русия с дипломация. Но Путин се стреми към война, не към мир", каза той.

Според него общността е научила сериозни уроци. Сред тях са, че трябва да се засили подкрепа срещу войната.

"Трябва да дадем на Украйна това, от което се нуждае, за да победи", каза Столтенберг. "Ако Путин спечели съобщението към авторитарните лидери ще бъде, че могат да правят каквото си искат".

Генералният секретар заяви, че дори войната да приключи утре, средата за сигурност се е променила в дългосрочен план. Той заяви, че Кремъл иска една различна Европа, в която Русия контролира съседите си.

Според него войната е непредвидима и това налага засилване на защитата. Още повече заради последствията от нея и върху страни като Китай.

"Каквото се случва в Европа днес, ще се отрази на линията на Китай утре", каза той, цитиран от Дарик.

"Знаем също така, че Пекин следи отблизо, за да види цената, която Русия ще плати, или наградата, която ще получи за своята агресия", каза Столтенберг и подчерта, че войната в Украйна показва, че сигурността е глобална, а не регионална, и че отбраната не е по избор.

Генералният секретар подчерта също така значението на устойчивостта. "Не толкова отдавна мнозина твърдяха, че вносът на руски газ е чисто икономически въпрос", каза той и добави, че "не трябва да правим същите грешки с Китай и други авторитарни режими".

Но Столтенберг подчерта категорично: "Няма риск за общността".

"Мнозина се питат дали военната помощ за Украйна крие риск от ескалация на конфликта. Мога да кажа: няма безрискови варианти. Но рискът от победа на руския президент Владимир Путин е много по-висок", каза Столтенберг.

"Най-важният урок, който научихме, е че Северна Америка и Европа трябва да застанат заедно срещу предизвикателствата”, каза Столтенберг, като подчерта, че "без НАТО няма сигурност в Европа". 

Водещи

Най-четени