Столтенберг: НАТО ще "изнася" сигурност в конфликтни зони, без да разполага войски 13.05 | 11:18

Алиансът не вижда роля за себе си в конфликта в Сирия и няма намерение да създава там зона, забранена за полети, генералният секретар

От Галина Александрова

НАТО си поставя задачата "да изнася" сигурност в кризисните зони, без да разполага значителни сили, заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг при пристигането си в турския средиземноморски курорт Анталия, съобщи ТАСС. Днес там започва двудневна среща на външните министри от НАТО, посветена на кризата в Украйна и нестабилността по южния фланг на Алианса.

Преди форума Турция призова за решителни действия на страните от НАТО срещу значимата заплаха от групировката "Ислямска държава" при границите ѝ, предаде Франс прес. Според турския външен министър Мевлют Чавушоглу този въпрос ще е основна тема на срещата на външните министри на НАТО в Анталия.

Силите за реагиране на НАТО и авангардната им група "Върхът на копието" могат да бъдат оперативно използвани, в частност, срещу заплахата от юг, отбеляза Столтенберг. Той подчерта, че НАТО не вижда роля за себе си в конфликта в Сирия и няма намерение да създава там зона, забранена за полети. Алиансът не участва в коалицията срещу "Ислямска държава" и не взема решения, каза Столтенберг.

Алиансът може да окаже съдействие на Либия в укрепване на безопасността й след прекратяването на бойните действия в размирната северноафриканска страна, където в момента се води гражданска война, отбеляза Столтенберг. По-рано в Брюксел той посочи, че Алиансът обмисля възможността да съдейства за подготовката на либийската армията и силите за сигурност, след като гражданската война бъде прекратена.

"НАТО остава отворен към възможността за диалог с Руската федерация", заяви още генералният секретар на НАТО. По-рано генералният секретар заяви, че Алиансът е запазил постоянно функционираща червената линия за комуникация между военното командване на НАТО и Русия, за да се избегнат недоразумения, аварии и инциденти.

Столтенберг заяви още, че споразумението от Минск трябва да се прилага в пълна степен. "Минските споразумения трябва да бъдат напълно изпълнени, да се спазва прекратяването на огъня и да се изтеглят тежките оръжия", каза той. Генералният секретар отбеляза, че "сега е времето да се действа". Според него има спешна нужда от изпълнението на минските договорености.

Най-четени