Стотици отдадоха почит на Тито 04.05 | 15:34

Навършват се 33 години от смъртта на бившия президент на социалистическа Югославия

От Ралица Стоянова

Колони от стотици почитатели на бившия президент на социалистическа Югославия Йосип Броз Тито от сутринта се стичат  към гроба му в Белград, за да отбележат 33 години от смъртта му, предаде "Танюг".

Първа положи цветя на гроба вдовицата на Тито Йованка Броз, а след нея и граждани от всички страни от бивша Югославия, най-многобройни сред които бяха македонците и словенците. 

Присъстващите носеха значки с образа на Тито, знамената на СФР Югославия и бившия Съюз на комунистите и шапки с петолъчка, предаде БТА.

Пожизненият президент на Социалистическа федеративна република Югославия Йосип Броз Тито почина на 4 май 1980 г. в  болница в Любляна, а на погребението му в Белград присъстваха над 200 високопоставени политици от 127 страни.

През Втората световна война Тито се прославя като легендарен партизански командир. След установяването на  комунистическия режим той ръководи Югославия 35 години и се ползва с изключителен авторитет в света.

През 1948 г. се  противопоставя на Сталин, след което с десетилетия получава  значителна финансова, а до средата на 50-те години - и военна помощ от САЩ.

Особено голямо значение в международните отношения има неговата роля като един от основателите на Движението на  необвързаните.

Водещи

Най-четени