Стотици хиляди излязоха в Барселона на шествието срещу терора 27.08 | 10:14

Самият крал Фелипе VI подкрепи протеста, включи се и премиерът Мариано Рахой

От iNews.bg

Обединени от мотото "Не се страхувам", над 100 000 души протестираха снощи в Барселона срещу радикалното ислямистко насилие и тероризма. Както се очакваше и по-рано, в демонстрацията се включи и самият крал на Испания Фелипе VI. В Twitter общинската полиция дори оцени броя на "половин милион души по улиците", които отговориха така на атаките в Барселона и Камбрилс, където загинаха 15 и бяха ранени 126 души на 17 и 18 август.

Във втория по големина град на Испания, който се определя като "град на мира, гостоприемството и съжителството", тази съвместна демонстрация призова с всички гласове да не се смесват ислям и джихад. "Най-добрият отговор: мирът" или "Не на ислямофобията" можеше да се прочете на много плакати, предаде БГНЕС. Със забрадка на главата Мириам Хатиби - говорителката на фондация насърчаваща многообразието, прочетете пред публиката едно от основните послания: "Ние не се страхуваме и няма да се съгласим с това тероризмът да ни унижава и да ни побеждава, защото, когато те ни удрят, вместо да ни разделят, те ни намират по-обединени от всякога".

От град Рипол Хафида Убакир, сестра на 17-годишния джихадист Муса Укабир, прочете през сълзи реч, призоваваща за "отхвърляне на ислямисткото послание” и "перверзна идеология, която няма нито съзвучие, нито право”. Речта бе излъчена на живо от каталунската телевизия.

Няколко дни по-рано пред камерите баща на убито тригодишно дете в атентата прегърна имама на своя каталонски град Руби. "Това е символ на поражението на онези, които ни нараниха", коментира тогава кметът на Барселона Ада Колау. "Хората свързват понякога вярващите от една религия с лице, което получава психоза с идеята да убива хора, но това е много опасна грешка", каза една от протестиращите – португалката Ана Рамош на 18 години. Студентката по медицина е като турист в Барселона.

Първите редици на шествието бяха запазени за тези, които от първите минути се заеха с грижа за жертвите: полицаи, пожарникари, шофьори на таксита, жителите и търговци от улицата на трагедията "Ла Рамбла". В края на шествието, тълпата се събра, за да чуе двама челисти, които изпълняваха "Cant dels ocells" ("Птичи песни”), една традиционна каталунска песен, която местният музикант Пау Касалс (1876-1973) превръща в символ на отхвърлянето на диктатурата на Франсиско Франко.

Фелипе VI стана първият испански крал, който участва в демонстрация от възстановяването на монархията през 1975. Много министри, лидери на партиите, кметове и регионални президенти също бяха там. При пристигането си Фелипе VI и министър-председателят Мариано Рахой трябваше да чуят дюдюкания и освирквания , повтарящи се и на други места в шествието, когато се появяваха на големите екрани. Но както отива на ден на примирие, Рахой вървеше близо до каталунския президент Карлес Пуджемонт, който все така е решен да организира референдум за независимостта на областта на 1 октомври въпреки категоричната опозиция на Мадрид. Хиляди каталунци с флагове на независимостта се присъединиха към шествието, включително с обвинения към испанското правителство, че продава оръжие на страни, обвинени във връзки с радикалния ислямизъм. "Ваша е политиката, наши са мъртъвците", викаха те като осъждаха факта, че Испания се надява да продаде пет военни кораба на Саудитска Арабия.

Водещи

Най-четени