Страната ни не поискала допълнителна помощ от НАТО заради кризата в Украйна 02.04 | 16:21

Сили на алианса няма да бъдат разполагани на наша територия

От iNews.bg

България не е поискала от НАТО допълнителна подкрепа и сили на алианса, които да бъдат разположени на наша територия. Това заяви външният министър Кристиан Вигенин, който участва на срещата на блока заради кризата в Украйна. 

На заседанието беше обсъдена  възможността да се засили военното присъствие в бившите комунистически държави в Централна и Източна Европа, за да успокоят техните притеснения от действията на  Русия.

"На този етап очевидно преценката е, че нямаме нужда от допълнителна подкрепа или допълнителни сили, които да се разположат на територията на България. Нашите военновъздушни сили се справят със ситуацията" , заяви дипломат номер 1. 

Той изрази мнение, че Алиансът трябва да преценява  действията и решенията си, за да не се окаже по-късно, че те са били прибързани и емоционални. Вигенин добави обаче, че не трябва да се подценява решимостта на НАТО да отговори на бъдещите заплахи на Москва. 

"Това в никакъв случай не значи, че ние трябва да правим компромис, че не трябва трезво да оценяваме заплахите, които възникват, но в същото време разумно да преценяваме следващите стъпки, за да не се окажем в позицията на организацията или страната, която вместо да работи за деескалация на напрежението, всъщност влиза в една спирала на взаимни обвинения, санкции, противопоставяне", каза той, цитиран от БНР. 

Министърът коментира и решението на Алианса да скъса военните и цивилните връзки  с Кремъл. Той увери, че двустранното сътрудничество между България и Русия няма да бъде преустановено. Той обясни, че страната ни ще продължи да разчита на Русия за поддръжката на  изтребителите МиГ. 

Дипломат номер 1 добави, че и други страни членки няма да прекратят двустранното си сътрудничество с федерацията.

Запазването на този тип връзки не е проблем за Северноатлантическия алианс, смята Вигенин. Партньорите на страната ни били информирани с какви самолети разполага България и че поддръжката им зависи от Русия, обясни министърът. 

Външният министър съобщи още, че България ще участва в мисията на ОССЕ в Украйна, и ще изпрати наблюдатели за предстоящите там избори през май.  

Дипломат номер 1 коментира и информацията, че руски самолети са летели в близост до българското въздушно пространство. Той заяви, че никой не е навлизал в нашето въздушно пространство.

Най-четени