Стрелба пред сградата на Конгреса във Вашингтон 29.03 | 08:12

Психичино болен мъж насочил пистолет срещу полицаите, един от тях го ранил

От iNews.bg

Стрелба е имало вчера вечерта (българско време) в центъра на Вашингтон на метри от сградата на Конгреса на САЩ. Възрастен мъж е извадил оръжие на един от пунктовете за проверка на северния вход на туристическата част от комплекса Капитолия. Полицейските служители, разположени там, веднага са забелязали действията му и един от тях е открил огън. Вследствие на това възрастният мъж е бил ранен, а секунди след това и арестуван.

"По време на проверката, преди да бъде допуснат в Капитолия”, човекът е извадил от джоба си пистолет и го е насочил към полицаите. Един от тях е стрелял по заподозрения и го е улучил. Веднага след това медицинският персонал е оказал помощ на ранения, който е и задържан”, обяснява пред ТАСС началникът на полицията на Капитолия Матю Вердероса.

Той категорично отрича инцидентът по някакъв начин да е терористичен акт. Вердероса обаче допълва, че всеки подобен инцидент в САЩ, включително и на фона на последните събития в Европа, предизвиква сериозни притеснения у гражданите. След екшъна нападателят е бил откаран в болница, след което е претърпял операция. Вердероса обяснява още, че не е вярна първоначално разпространената информация, че нападателят е успял да рани леко полицейски служител, както и друга версия – че паралелно със стрелбата мъж се е опитал да проникне и в Белия дом.

Официалните власти в САЩ засега не съобщават самоличността на нападателя. Според местни медии обаче става въпрос за 66-годишният Лари Ръсъл Доусън от щата Тенеси, който и по-рано е проявявал агресия по отношение на Конгреса. През октомври м.г. човекът, който доказано има психически проблеми, е успял да проникне в сградата на законодателния орган на САЩ по време на заседание, при което се е обявил и за син Божи. Тогава Доусън е бил изведен от Конгреса от охраната. По-късно той се е опитал да нападне полицай в същия район. След това съдът му е издал заповед, която му забранява да влиза на територията на Конгреса.

Според информация на Washington Post Доусън е опериран и вече е в стабилно състояние. Срещу него вече е повдигнато обвинение за нападения с употреба на огнестрелно оръжия и за въоръжено нападение срещу полицейски служител. Предстои той да се яви в съда веднага, след като бъде изписан от болницата.

Водещи

Най-четени