Стрелецът от Флорида бил с психични проблеми, гледал клипове на ИД 07.01 | 09:42

Естебан Сантяго се върнал с проблеми от войната в Ирак, виждал разни неща

От iNews.bg

Представител на американските правоприлагащи органи заяви, че стрелецът от летището във Флорида е заявил пред ФБР през ноември, че правителството контролира ума му и го принуждава да гледа видеозаписи на групировката "Ислямска държава", предаде Асошиейтед прес. Представителят, който пожела анонимност, посочи, че агенти на ФБР са разговаряли с 26-годишния Естебан Сантяго, и са повикали полицията, която го е отвела за психиатрична експертиза. Бюрото на ФБР в Анкърдиж, Аляска, където живее Сантяго, заяви, че оказва съдействие на разследването, но отказа да даде повече информация.

Стрелецът е пристигнал във Форт Лодърдейл с полет от Анкъридж, заяви началникът на полицията на летището на Анкъридж Тед Стивънс. Мъжът се е качил на полет на авиокомпания "Делта" и единственият му регистриран багаж било огнестрелно оръжие. По думите му Сантяго е летял от Анкъридж през Минеаполис за Форт Лодърдейл.

Дейвис посочи, че мъжът не е привлякъл внимание и доколкото му е известно, е пътувал сам, но направи уговорка, че разследването продължава. Властите се опитват да проследят движението на Сантяго на летището в Анкъридж - което е най-голямата пътническа аерогара в Аляска - използвайки записите от видеокамерите. Дейвис отбеляза, че не е необичайно пътници на летището да чекират багаж с огнестрелни оръжия, защото в региона има много ловци.

Мъжът е имал психични проблеми, някои от които са се проявили след завръщането му от мисия в Ирак и е получавал лечение в дома си в Аляска, заявиха негови роднини. "Единственото, което мога да кажа, е, че когато се върна от Ирак, не се чувстваше много добре", каза чичото Ернан Ривера пред регионален вестник.

Сантяго е служил в пуерториканската Национална гвардия и през 2010 г. е бил пратен в Ирак, където е прекарал година в инженерна част, заяви майор Пол Далън от гвардията. През последните години Сантяго живеел в Анкъридж, каза брат му пред Асошиейтед прес. След като се е върнал от Ирак, Сантяго е служил и в резерва на американската армия, както и в Националната гвардия в Аляска. Бил е в инженерна част, но е освободен от служба заради "незадоволително представяне", обясни подполковник Кандис Олмстед. Тя не даде повече подробности.

Наскоро Сантяго е станал баща, казаха чичото и леля му. "Беше сякаш си е загубил разсъдъка", каза лелята Мария Руис за периода след завръщането му от Ирак. "Казваше, че вижда разни неща", допълва тя.

В Анкъридж полицията заяви пред репортери, че провежда разговори с различни хора за Сантяго, но не даде подробности. Имал е редица дребни провинения, докато е живеел в Аляска като глоби и едно, по което е бил осъден на пробация. Адвокатът му отказа коментар. Президентът Барак Обама заяви в интервю за телевизия Ей Би Си, че мотивите на стрелеца ще станат ясни в следващите 24 часа, предаде ТАСС. "Не коментирам такива въпроси, докато не получа цялата информация", каза той в отговор на въпрос дали става дума за терористичен акт.

Водещи

Най-четени