Стрелочник бил виновен за влаковата катастрофа в Полша 06.03 | 09:09

Преди това за трагедията бяха задържани двама шефове от железниците, на които обаче не бяха повдигнати обвинения

От Андриян Георгиев

Властите в Полша продължават разследването на тежката влакова катастрофа от 4 март, при която загинаха 16 души, а повече от 50 души бяха ранени.

Полската прокуратура имала намерение да обвини стрелочник от полските железници за челния сблъсък на влаковете, попаднали на един и същ коловоз. Обвинението ще е за предизвикването на катастрофата по невнимание. 

Преди това за трагедията бяха задържани двама шефове от железниците, на които обаче не бяха повдигнати обвинения.

Стрелочникът бил заплашен с максимум 8 години затвор, ако се окаже, че погрешно е превключил стрелките на релсите и така е изпратил движещите насрещно влакове в един коловоз, съобщава Reuters. 

Това е най-тежкият железопътен инцидент в страната за последните 22 години. Сред пострадалите има украински, молдовски и чешки граждани. 

В Полша днес е вторият ден на национален траур. Отменени са всички културни и увеселителни събития. Националните флагове са свалени наполовина.

Общо 350 души са пътували в двата пътнически влака. Единият от влаковете пътувал от Варшава към Краков докато другият пътувал за полската столица от югоизточния град Пшемишъл.

Катастрофата е най-тежката в Полша от 1990 г. насам, когато 16 души загинаха в сблъсък между два влака във варшавското предградие Урсус.

Най-тежката катастрофа в историята на полския железопътен транспорт става през 1980 г, в близо до северния град Торун, в който при сблъсък на пътнически и товарен влак загиват 67 души, а 62 биват ранени. 

Водещи

Най-четени