Строги ограничения на руско-финландската граница заради бежанците 10.04 | 19:08

През следващите 6 месеца само граждани на двете държави ще могат да преминават през ГКПП-тата

От iNews.bg

Русия и Финландия въведоха строги ограничения на няколко от общите си гранично контролно-пропускателни пунктове заради бежанците. От днес в лиза в сила специален режим. Според него през ГКПП-тата "Сала” и "Рая-Йоосепи” в продължение на следващите 180 дни ще могат да преминават само граждани на Русия, Финландия, Беларус и членовете на техните семейства. Ако последните обаче нямат паспорт от една от трите държави, ще могат да пресичат границата единствено в случаите, когато са съпроводени от своите роднини, които са руски, финландски или беларуски граждани, предаде "Интерфакс”.

Въпросните ограничителни режими са били договорени на 22 март по време на срещата на руския прзеидент Владимир Путин и финландския му колега Саули Ниинистьо. Основната цел е да се пресекат възможностите за нелегална миграция, както и евентуалната поява на нови канали за бежанците.

Ограниченията са били предложени от страна на Ниинистьо, а Путин се е съгласил с предложението на финландския президент. По време на срещата си двамата са отделили сериозно внимание на увеличаващите се проблеми и бежанския поток. През първите два месеца на 2016 г. във Финландия от Русия са влезли 1757 бежанци, които са поискали официално убежище.

Водещи

Най-четени