Студ скова Източна Европа 01.02 | 10:57

Повече от 60 души са загинали от замръзване

От Кремена Бедерева

Повече от 60 души са загинали от замръзване в цяла Източна Европа. Невиждан студ скова най-източната част на континента, като дори се наложи в някои страни да се включи и армията, за да помогне в осигуряването на храна за бездомните, съобщава Reuters.

Температурата в Украйна паднаха до минус 33 градуса по Целзий (минус 27 по Фаренхайт), като това е най-студената зима от 6 години насам. В Босна пък бе минус 31, Полша, Румъния и България - минус 30 градуса.

Прогнозите са, че застудяването ще продължи до петък – 3 февруари,

Най-малко 30 души, повечето от тях са бездомници, са починали през последните пет дни в Украйна, съобщи пък Министерството на извънредните ситуации в страната. Още 500 души са били приети в болница заради измръзване и други заболявания, свързани със студа.

Международната агенция не пропуска да съобщи и че у нас има жертви на студа – Reuters пише за петима загинали в България и осем – в Румъния от студа.

Черно море е замръзнало около румънския курорт Мамая, а у нас замръзнаха бреговете на соленото Варненско езеро, което не се е случвало от 58 години.

Петима души са починали от измръзване в Полша. Най-малко трима души са загинали при обилните снеговалежи в планинските райони на Сърбия на юг и югоизток. Властите обявиха извънредно положение в 13 общини и изпратиха армията и огнеборците, за да могат хората в района да получат храна и вода.

"Ситуацията постепенно се възстановява към нормалното", успокояват властите в Сърбия.

Водещи

Най-четени